Ocenite:
  • 74
(3.18 / 74)

Hipertireoza

Hipertireoza je sistemsko oboljenje u kom je nivo hormona štitaste žlezde povećan. Ova bolest se opisuje i kao poremećaj metabolizma koji je posledica prejakog izlučivanja hormona štitne žlezde odnosno preterane aktivnosti štitne žlezde.Uzroci su različiti pa postoje i brojne podele ovog oboljenja. Jedan od oblika vrlo karakterističan po svojoj kliničkoj slici je Bazedovljeva bolest (MORBUS GRAVES-BASEDOW). Kliničko stanje hipertireoze naziva se još i tirotoksikoza. Do hipertiroidizma ili tirotoksikoze dolazi zbog viška tiroidnog hormona u telu.

Učestalost

To je pretežno bolest odraslih žena, s najvećom učestalošću između 30. i 50. godine života.

Uzrok nastanka

Etiologija hipertireoze je nepoznata. Mnoga istraživanja upućuju na jak nasledni faktor u razvoju Gravesove bolesti. Smatra se da je to autoimuna bolest. Takođe kao uzroci hipertireoze smatraju se i tumori štitne žlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlezde zbog virusne infekcije ili druge upale, unos prevelikih količina tiroidnog hormona i unos prevelikih količina joda.

Klinička slika

Karkteristični znaci za ovo oboljenje su: egzoftalmus (ispupčene očne jabučice), uvećna štitasta žlezda, lupanje srca, prekomerno znojenje, nepodnošenje toplote, gubitak težine, gušenje pri naporu, topla i vlažna koža, uvećana slezina, periferni otoci, lomljiva kosa, povećani apetit, nervoza, nemir, umor, grčevi u mišićima, česte stolice, menstrualne nepravilnosti kod žena. Metabolizam bolesnika s hipertireozom je izuzetno ubrzan, što dovodi do ubrzavanja svih telesnih procesa i emotivnog stresa kao odgovora na povećanu fizičku aktivnost. Bolesnik često ima epizode ekstremnih emocija s epizodama plakanja i depresije nakon kojih slede intenzivna fizička aktivnost i mentalna euforija i histerija.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskih analiza. Laboratorijski su tireoidni hormoni uvećani. Fizikalni pregled otkriva povećanje tiroidne žlezde. TSH u serumu je smanjen, T3, T4 u serumu su obično povišeni.

Komplikacije

Karakteristična komplikacija za ovo oboljenje je tzv. tireotoksična kriza koja je akutno i izuzetno žestoko pogoršanje simptoma i znakova Bazedovljeve bolesti, praćeno groznicom, lupanjem srca i zahteva lečenje u specijalizovanim stacionarnim ustanovama.

Lečenje

Hipertireoza se leči antitiroidnim lekovima, radioaktivnim jodom ili hirurškim putem. Može se propisati sedativ kako bi se pacijent umirio.

Adrenergički blokatori se propisuju za kontrolu simptoma tremora, nemira i tahikardije. Izbor dodatnih lekova i hirurška intervencija zavisiće od starosti bolesnika, veličini guše i bolesnikovom odgovoru na odabranu terapiju. Radioaktivni jod je lek izbora za osobe srednje dobi i žene koje nisu trudne. On se primenjuje oralno, obično u jednoj maloj dozi, i bolesnik se može vratiti kući. Antitiroidni lekovi, prepisuju se kao početno lečenje deci, mladim odraslim osobama i trudnicama. Glavni kandidati za ovo lečenje su bolesnici s malim gušama, nedavnom pojavom bolesti i blagim simptomima.

Tiroidektomija je hirurško odstranjenje dela štitne žlezde i lečenje izbora kod dece koja ne odgovaraju na antitiroidne lekove ili imaju nuspojave, kod odraslih osoba koje ne mogu ili ne žele biti podvrgnute dugotrajnoj terapiji lekovima, kod bolesnika s jako povećanom tiroidnom žlezdom ili kad postoji verovatnoća da će se razviti karcinom.

 Komentari: 6 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar