Ocenite:
  • 73
(2.7 / 73)

Hašimoto tireoiditis (Hashimoto tireoiditis)

Štitasta žlezda zadužena je za proizvodnju T3 - trijodtironina i T4 - tiroksina koji su od uticaja na rast i metabolizam.

Hašimoto tireoiditis je autoimuna bolest kod koje ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde. 

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poznat, ali je dokazano da autoimuni procesi igraju značajnu ulogu. Naime, autoantitela koja dovode do specifičnih zapaljenskih reakcija koje razaraju sopstveno tkivo.

 

Klinička slika


Klinička slika je vrlo oskudna. Bolesnik zapazi sam uvećanje žlezde, ili se otkrije slučajno pri pregledu zbog drugih oboljenja. Ako se razvije tireoidna hipofunkcija, bolesnik ima simptome i znake hipotireoze (nepodnošenje hladnoće, suvoća i perutavost kože, promuklost, parestezije i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, opstipacija-zatvor, smanjeno znojenje, usporeni pokreti, otoci, usporen rad srca). Pri palpaciji, štitasta žlezda je uvećana, sitno zrnaste strukture.

 

Dijagnoza


Dijagnozu HLT potvrđuje povišen nivo antitireoglobulinskih i antimikrosomskih autoantitela. Retko je potrebna punkciona biopsija. Kod nekih bolesnika korisna je primena vizualizacionih metoda (scintigrafija, ultrazvuk) i određivanje nivoa tireoidnih hormona.

 

Lečenje


Lečenje nije potrebno ako bolesnik ima malo uvećanje i nema subjektivne smetnje. Ako je štitasta žlezda velika i postepeno raste, potrebna je supresiona terapija l-tiroksinom.

 

 Komentari: 16 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar