Ocenite članak:
  • 26
(3.12 / 26)

Grejpfrut pomaže u lečenju


grejpfrut-pomaže-u-lečenju

Grejpfrut povećava apsorpciju lekova i pomaže u smanjenju upotrebe skupih i toksičnih preparata, pokazala su najnovija istraživanja naučnika.

Svojstvo grejpfruta da povećava apsorpciju lekova može smanjiti dejstvo toksičnih preparata , ako je terapijska kombinacija dobro dozirana, pokazalo je istraživanje koje je obavila kancerolog iz Čikaga Ezr Koen.

Koen je ispitivala dejstvo svakodnevnog konzumiranja čaše soka od grejpfruta u kombinaciji sa jednim imunosupresorom "rapamicin", koje je pomoglo antitumorskom dejstvu leka i omogućilo pacijentima smanjenje njegove doze.

Ranija istraživanja su pokazala da kombinacija ovog agruma sa određenim lekovima može da ima štetno dejstvo po organizam.

Grejpfrut, na primer, može da poveća opasnost od srčane aritmije ako se pije sa lekom pod inazivom " cisaprid", lekom za regulisanje rada organa za varenje.

Grejpfrut, takođe, povećava apsorpciju nekih statina - lekova protiv povišenog holesterola u krvi i može da dovede do određenih mišićnih problema.

Neželjene interakcije su registrovane i u kombinaciji s drugim vrstama lekova kao što su imunosupresori ili antiepileptici.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru