Ocenite:
  • 55
(3.05 / 55)

Gorušica (gastroezofagealni refluks)

Gorušica ili osećaj pečenja u grudima osnovni je simptom refluksa (povratka) želučane kiseline u jednjak (ezofagus), a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda povratka kiseline naziva se bolest gastroezofagealnog refluksa. Bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera koji okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka (koji vodi hranu u želudac). Kod gutanja sfinkter (mišić) se otvara i omogućava ulaz hrane u želudac. Nakon toga on se zatvara kako ne bi dolazilo do povratka želudačne kiseline u jednjak, a kad se to desi nastaje osećaj pečenja.

Klinička slika

Glavni simptom je bolni osećaj pečenja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kod infarkta miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela. Gorušicu mogu izazvati određeni lekovi, neka hrana, emocionalni stres, pušenje, neodgovarajuće žvakanje i brzo gutanje hrane ili ležanje nakon jela. Gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, uske odeće, trudnoće ili debljine. Kod dece je to fiziološki (normalna pojava) do 10. meseca života.

Dijagnoza i terapija

Ako su epizode gorušice česte i onemogućavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili su prisutne hronično i duži vremenski period treba se obratiti lekaru.

Antacidi su lekovi koji neutrališu želučanu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Antacidi obično deluju u roku od 15 minuta i dejstvo im traje jedan ili dva sata. Čak i uzimanje antacida u nekim slučajevima ne pomaže. Onda se pristupa pregledu sondom koja se kroz usta uvuče u želudac (ezofagogastroskopija) kako bi se utvrdio stepen oštećenja sluzokože jednjaka.

Nakon dugotrajnog nagrizanja sluzokože jednjaka kiselinom, može se javiti upala jednjaka (ezofagitis), pa se onda uključuju lekovi koji blokiraju lučenje kiseline kako bi se upala smirila i ublažili simptomi.

Lekovi koji mogu potencirati  pojavu gorušice su: nesteroidni antiinflamatorni lekovi (npr.acetilsalicilna kiselina, ibuprofen..), estrogen, narkotici, neki antidepresivi, neki lekovi za smirenje i lekovi za astmu. Pušenje i alkoholna pića pojačavaju lučenje želučane kiseline.

Prevencija

  • Jedite polako i ne velike količine hrane.
  • Dobro prožvaćite hranu.
  • Obilni obroci mogu uzrokovati gorušicu. Pokušajte sa četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.
  • Izbegavajte ljutu hranu.
  • Neka hrana pojačava lučenje želučane kiseline: gazirana pića, začinjena hrana, masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol.
  • Izbegavajte jelo pre odlaska na spavanje. Nemojte leći odmah nakon jela.
  • Prekomerna težina pojačava pritisak na želudac i može biti uzrok gorušice. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica.
  • Stres takođe povećava proizvodnju želučane kiseline.

 Komentari: 1 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar