Kontaktna sociva
18 Posta • Stranica 2 od 2 • 1, 2
Re: Kontaktna sociva
Zbog potrebe ili mode mnogi se odlucuju za kontaktna sociva u boji, sa ili bez dioptrije. Zelju da promene boju ociju mogu samo delimicno da ostvare, jer obojeni deo sociva ne moze u potpunosti da prekrije obojeni deo oka. Efekat cesto moze da bude daleko od zeljenog. Sminka prvenstveno treba da ublazi kontrast izmedu boje oka i boje sociva. Moze da bude tako intenzivna da istice oci, a odvlaci paznju od eventualnog kontrasta. Da se ne bi razocarala... Ipak je priroda....
- Bobana
Smatram da ne bi trebalo da nosis sociva, ako vec nema dioptriju. To ipak oko registruje kao strano telo... A i cini mi se da ta sociva u boji uvek izgledaju nekako vestacki.
- Ivona
Ja sam ih nosila jedno vreme, pre par godina. Eto iz fazona da budem plavooka. Izgledala sam ko vanzemaljac. Toliko su bila upadljiva, a i malo mi smetalo to plavilo. Sve sam videla plavo sa strane. Bolela me glava od toga, pa sam brzo presla na obicna. Bila su sestomesecna i ne mnogo skupa, ne secam se tacno cene. Ali cak i ako se odlucis za sociva u boji, predlazem da istovremeno imas i obicna. Zbog eventualne glavobolje.
- Blue
Sta mislite o kontektnim socivima u boji, bez dioptrije? Mnogo volim da imam plave oci...
- Ema
Evo, saljem svima neke korisne i prakticne savete:
- izvadi sociva iz ociju pre spavanja;
- sociva se ne smeju nositi za vreme ocnih infekcija;
- napravi vremenski razmak od najmanje 30 min izmedju ukapavanja kapi za oci i stavljanja sociva;
- izbegavaj duzi boravak u suvim i zadimljenim prostorijama;
- nemoj sociva cistiti vodom iz cesme, jer minerali mogu da ih ostete;
- skini sociva pre plivanja ili tusiranja, jer voda moze da ih skine;
- sociva staviti pre sminkanja, a izvaditi ih pre skidanja sminke;
- kozmeticki sprejevi ne smeju da dodju u dodir sa socivom;
- uvek dobro operi ruke i koristite samo vrhove prstiju pri rukovanju sa socivima, jer dugim noktima i pritiskom se mogu ostetiti;
- postuj savete specijaliste u vezi nege i rukovanja kontaktnim socivima i nemoj ugroziti vase oko nepaznjom i zurbom.
- izvadi sociva iz ociju pre spavanja;
- sociva se ne smeju nositi za vreme ocnih infekcija;
- napravi vremenski razmak od najmanje 30 min izmedju ukapavanja kapi za oci i stavljanja sociva;
- izbegavaj duzi boravak u suvim i zadimljenim prostorijama;
- nemoj sociva cistiti vodom iz cesme, jer minerali mogu da ih ostete;
- skini sociva pre plivanja ili tusiranja, jer voda moze da ih skine;
- sociva staviti pre sminkanja, a izvaditi ih pre skidanja sminke;
- kozmeticki sprejevi ne smeju da dodju u dodir sa socivom;
- uvek dobro operi ruke i koristite samo vrhove prstiju pri rukovanju sa socivima, jer dugim noktima i pritiskom se mogu ostetiti;
- postuj savete specijaliste u vezi nege i rukovanja kontaktnim socivima i nemoj ugroziti vase oko nepaznjom i zurbom.
- Stefana
Godinama sam nosila sociva,razna,meka,Fokus,Hydron idr.
Medjutim problem uvek isti, brzo propadnu, strah da ih ne ostetim (narocito zbog cene). Nisu mi pravila probleme...
Zadnjih par godina sam nosila mesecna, ona su sad jeftinija. Sa njima nisam imala problema.
Onda sam provalila da u zadnje vreme ima super okvira i za "debela stakla" tj. za veliku dioptriju pa sam nabavila neki fensi ram te sad nosim naocare. Tako da uvek mozes da napravis kombinaciju naocara i sociva
Medjutim problem uvek isti, brzo propadnu, strah da ih ne ostetim (narocito zbog cene). Nisu mi pravila probleme...
Zadnjih par godina sam nosila mesecna, ona su sad jeftinija. Sa njima nisam imala problema.
Onda sam provalila da u zadnje vreme ima super okvira i za "debela stakla" tj. za veliku dioptriju pa sam nabavila neki fensi ram te sad nosim naocare. Tako da uvek mozes da napravis kombinaciju naocara i sociva
- Kerry
Ja nosim sociva zadnjih pet godina i mogu ti reci da su mi mnogo udobnija nego naocare. Znaci nema zamagljivanja kad zimii udjes u neku toplu prostoriju, leti ti nemas problem sa izborom naocara za sunce
i nemas ona polja koja stakla ne pokrivaju pa ih vidis sa dioptrijom, odnosno lose.
E sad, cinjenica je da treba malo vise paznje i vremena oko higijene sociva, ali mislim ima mnogo vise stvari za nego protiv.
A sad krecu i odmori, mora jezera, reke...Sa socivima mozes i da se kupas bez problema (naravno bez ronjenja).
Sve u svemu imam krajnje pozitivna iskustva.
E sad, cinjenica je da treba malo vise paznje i vremena oko higijene sociva, ali mislim ima mnogo vise stvari za nego protiv.
A sad krecu i odmori, mora jezera, reke...Sa socivima mozes i da se kupas bez problema (naravno bez ronjenja).
Sve u svemu imam krajnje pozitivna iskustva.
- Deki
Kontaktna sociva
Planiram da nosim kontaktna sociva pa me interesuje koje su prednosti a koje mane u odnosu na nosenje naocara.
Dakle, interesuju me iskustva onih koji ih nose.
Dakle, interesuju me iskustva onih koji ih nose.
- Slavica
18 Posta • Stranica 2 od 2 • 1, 2
Povratak na Oftalmologija - Bolesti oka