Porodilja sam, dojim bebu od 10 meseci i imam hipertireozu. Prvi nalaz je bio TSH 0.01, T4:152, T3:3.1. Terapija Thyrozolom 10mg 2x dnevno prve dve nedelje, posle 1x dnevno u okviru 6 nedelja. Nakon 3 nedelje terapije su se vratili svi simptomi, pa mi je endokrinolog povecao tj. vratio dozu na 20mg. Posto dojim zamenili smo terapiju sa PTU 200mg dnevno. Nov nalaz TSH:7.29, FT4:9.7, FT3:3.1. UZ stitaste uredan bez organskih promena, krvna slika uredna.
Kako je doslo do tolikog uvecanja TSH? Moze li hiper preci u hipo stanje? Autoimuni nalaz mi je u redu, koji je uzrocnik ovog oboljenja i kako da ga utvrdim? Zasto je u drugom nalazu radjena vrednost FT4 i FT3, umesto T4 i T3? Kako PTU i Tirozol uticu na bebu?
Hvala!
TSH
17 Posta • Stranica 1 od 2 • 1, 2
Re: TSH
Last bumped by Anonymous on Ned Jun 05, 2011 5:45 pm
- cickova@gmail.com
- Pridružio se: Pon Apr 19, 2010 11:51 pm
Zivota je napisao:MOLIO BIH DA MI OBJASNITE KOJA TERAPIJA SLEDI KADA JE TSH 0,1 A FT3 4,5 FT4 27,0 LECIO SAM HIPERTIREOZU 12 GOD.
POSLE TOGA PIO SAM RADIOAKTIVNI JOD I USAO U HIPOTIREOZU.
Postovani,
Meni ovo mnogo lici na hipertireozu (prema mojim ref vrednostima) ali posaljite i referentne vrednosti za vasu laboratoriju. Bez referentnih vrednosti ne mogu nista tacno da vam kazem.
- studentmedicine59@yahoo.com
- Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm
Diana je napisao:Nalaz je
T3 - 2.25 nmol/L (0.75-2.33)
TSH - 7.264 uIU/mL (0.350-5.000)
T4 - 94.00 nmol/L (58.00-154.00)
Dakle TSH povisen - zanima me sta to znaci?
To je takozvana subklinicka hipotireoza.
Sto znaci da vama stitna zlezda slabije radi nego sto treba ali da je hipofiza jos uvek u stanju da je stimulise do te mere da ona zadovoljava potrebe.
Inace ne morate da se brinete, to je veoma veoma cesto stanje i lako se klinicki kontrolise.
Da li ste uradili Anti-TPO i Anti-TG antitela i lipidni status (LDL, HDL, Holesterol, trigliceridi)? Ako niste bilo bi pozeljno da uradite.
Potrebne su redovne kontrole kod endokrinologa a on ce da odluci da li i kada da pocnete sa terapijom. Terapija je hormonska, znaci daju vam hormone stitne zlezde koje cete da pijete da bi nadoknadili ono sto vasa stitna zlezda ne moze da proizvede.
Pozdrav
- studentmedicine59@yahoo.com
- Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm
Ja bolujem od štitne žlezde od 26-te godine. Meni je pola žlezde oštećeno, pa spasavam sada drugu polovinu. Štitna žlezda se leči na Zlatiboru,u institutu Čigota koji je specijalizovana bolnica za bolesti štitne žlezde i metabolizma. Ukoliko neko u porodici boluje od štitne žlezde onda su velike šanse da i vi obolite jer je ona nasledna bolest. Bitno je samo što više jesti ribe,rakova, morskih plodova....hrane koja ima prirodnog joda.
- Katarina
17 Posta • Stranica 1 od 2 • 1, 2
Povratak na Endokrinologija - Endokrine bolesti, bolesti ishrane i metabolizma