TSH

Diskusije na temu bolesti žlezda, štitne žlezde, hipofize, šećerne bolesti, poremećaja hormona. Doktor će Vam pomoći da pobedite bolesti

Re: TSH

Postod cickova@gmail.com u Ned Jun 05, 2011 5:45 pm

Porodilja sam, dojim bebu od 10 meseci i imam hipertireozu. Prvi nalaz je bio TSH 0.01, T4:152, T3:3.1. Terapija Thyrozolom 10mg 2x dnevno prve dve nedelje, posle 1x dnevno u okviru 6 nedelja. Nakon 3 nedelje terapije su se vratili svi simptomi, pa mi je endokrinolog povecao tj. vratio dozu na 20mg. Posto dojim zamenili smo terapiju sa PTU 200mg dnevno. Nov nalaz TSH:7.29, FT4:9.7, FT3:3.1. UZ stitaste uredan bez organskih promena, krvna slika uredna.
Kako je doslo do tolikog uvecanja TSH? Moze li hiper preci u hipo stanje? Autoimuni nalaz mi je u redu, koji je uzrocnik ovog oboljenja i kako da ga utvrdim? Zasto je u drugom nalazu radjena vrednost FT4 i FT3, umesto T4 i T3? Kako PTU i Tirozol uticu na bebu?
Hvala!

Last bumped by Anonymous on Ned Jun 05, 2011 5:45 pm
cickova@gmail.com

Pridružio se: Pon Apr 19, 2010 11:51 pm

Postod studentmedicine59@yahoo.com u Pon Maj 25, 2009 12:48 am

Zivota je napisao:MOLIO BIH DA MI OBJASNITE KOJA TERAPIJA SLEDI KADA JE TSH 0,1 A FT3 4,5 FT4 27,0 LECIO SAM HIPERTIREOZU 12 GOD.
POSLE TOGA PIO SAM RADIOAKTIVNI JOD I USAO U HIPOTIREOZU.

Postovani,
Meni ovo mnogo lici na hipertireozu (prema mojim ref vrednostima) ali posaljite i referentne vrednosti za vasu laboratoriju. Bez referentnih vrednosti ne mogu nista tacno da vam kazem.
studentmedicine59@yahoo.com

Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm

Postod Zivota u Sre Jan 07, 2009 5:06 pm

MOLIO BIH DA MI OBJASNITE KOJA TERAPIJA SLEDI KADA JE TSH 0,1 A FT3 4,5 FT4 27,0 LECIO SAM HIPERTIREOZU 12 GOD.
POSLE TOGA PIO SAM RADIOAKTIVNI JOD I USAO U HIPOTIREOZU.
Zivota

Postod studentmedicine59@yahoo.com u Pet Dec 26, 2008 3:20 pm

Diana je napisao:Nalaz je

T3 - 2.25 nmol/L (0.75-2.33)
TSH - 7.264 uIU/mL (0.350-5.000)
T4 - 94.00 nmol/L (58.00-154.00)

Dakle TSH povisen - zanima me sta to znaci?

To je takozvana subklinicka hipotireoza.
Sto znaci da vama stitna zlezda slabije radi nego sto treba ali da je hipofiza jos uvek u stanju da je stimulise do te mere da ona zadovoljava potrebe.
Inace ne morate da se brinete, to je veoma veoma cesto stanje i lako se klinicki kontrolise.
Da li ste uradili Anti-TPO i Anti-TG antitela i lipidni status (LDL, HDL, Holesterol, trigliceridi)? Ako niste bilo bi pozeljno da uradite.
Potrebne su redovne kontrole kod endokrinologa a on ce da odluci da li i kada da pocnete sa terapijom. Terapija je hormonska, znaci daju vam hormone stitne zlezde koje cete da pijete da bi nadoknadili ono sto vasa stitna zlezda ne moze da proizvede.
Pozdrav
studentmedicine59@yahoo.com

Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm

Postod Diana u Pet Dec 26, 2008 2:04 pm

Nalaz je

T3 - 2.25 nmol/L (0.75-2.33)
TSH - 7.264 uIU/mL (0.350-5.000)
T4 - 94.00 nmol/L (58.00-154.00)

Dakle TSH povisen - zanima me sta to znaci?
Diana

Postod Miki u Pet Dec 19, 2008 11:39 pm

Danilo je napisao:Imam 24 godine i pre neki dan sam bio na dopleru stitne zlezde.
Imam jedan cvor velicine 4,5mm u desnom reznju. Pomoc???? :shock:

Nisi naveo zasto si uopste bio na dopleru stitne zlezde, koje si tegobe imao pa si otisao?
Miki

Postod Danilo u Pon Dec 01, 2008 5:39 pm

Imam 24 godine i pre neki dan sam bio na dopleru stitne zlezde.
Imam jedan cvor velicine 4,5mm u desnom reznju. Pomoc???? :shock:
Danilo

Postod Katarina u Pon Avg 11, 2008 4:02 pm

Ja bolujem od štitne žlezde od 26-te godine. Meni je pola žlezde oštećeno, pa spasavam sada drugu polovinu. Štitna žlezda se leči na Zlatiboru,u institutu Čigota koji je specijalizovana bolnica za bolesti štitne žlezde i metabolizma. Ukoliko neko u porodici boluje od štitne žlezde onda su velike šanse da i vi obolite jer je ona nasledna bolest. Bitno je samo što više jesti ribe,rakova, morskih plodova....hrane koja ima prirodnog joda.
Katarina

Postod Divna u Sub Jun 28, 2008 5:55 pm

Bolujem od hipotireoze. Cula sam da ljudi sa problemom štitne žlezde idu na Zlatibor. Da li oni tamo imaju neku posebnu terapiju ili je u pitanju vazduh i klima? Molim da mi neko ko ima iskustva sa odlaskom na Zlatibor odgovori. Unapred hvala.
Divna

Postod Koki u Čet Jun 26, 2008 4:49 pm

Moj predlog ti je da korigujes ishranu, da izbegavas masnu, zacinjenu hranu, grickalice, suhomesnate proizvode, slatkise, a potenciras voce povrce, piletinu, ribu, zitarice i naravno fizicka aktivnost.
Koki

Sledeća

Povratak na Endokrinologija - Endokrine bolesti, bolesti ishrane i metabolizma