pomoc
10 Posta • Stranica 1 od 1
Re: pomoc
Da li mi neko može reći šta to znači kad je plućni crtež naglašen parahilarno?
Last bumped by Anonymous on Ned Feb 06, 2011 9:56 pm
- cl802531@gmail.com
- Pridružio se: Čet Jan 14, 2010 12:09 pm
Posto se u ovdje pominje mycoplasma pneumomia koja je nadjena i kod mene interesujeme nesto vise o njoj . Da li ona moze da izaziva pritisak u grudima (narocito iza grudne kosti i oko nje , a sada me boli i na dodir kao i međurebarni mišići) prvo sam imao upalu pluća koju sam izlijecio ,ali su ovi simptomi ostali. Na Rtg snimku pulmolog ne vidi nikakve upale , spirometrija je u redu
- darko82
"Wegenerova granulomatoza je sistemski nekrotizirajući vaskulitis nepoznate etiologije. Radi se o granulomatoznoj upali respiratornog trakta (nos, sinusi i pluća) i bolesti glomerula bubrega. U većine se bolesnika mogu naći antineutrofilna citoplazmatska antitela (ANCA) i smatra se da bi ona aktivirala granulocite na oštećenje ćelije krvnog suda. Klinički simptomi su sinusitis, upala pluća, hematurija, proteinurija i nespecifični simptomi, kao osip, bolovi u mišićima i zglobovima. Patološki je proces vaskulitis, granulomatozna upala i opsežna područja nekroze".
- Dule Bg
Na sajtu Stetoskop imas isrpan clanak o ovoj bolesti
http://www.stetoskop.info/Retke-bolesti ... ckness.htm
http://www.stetoskop.info/Retke-bolesti ... ckness.htm
- Dusica
DODATAK pdgovoru za Cecca:
Ispustila sam u postu koji ti malocas napisah da navedem sledece :
Ako te pomisao o Wegenerovoj granulomatozi bas toliko mnogo muci trazi od doktora da te posalje da ti sen iz krvi odrede tzv ANCA antitela ( Anticitoplazmatska antitela = ANCA). Uzme se krv iz vene i posalje na analizu ovih antitela .metoda je moglo bi se reci
, specificna za ovo oboljenje plus simptomi . R.
Ispustila sam u postu koji ti malocas napisah da navedem sledece :
Ako te pomisao o Wegenerovoj granulomatozi bas toliko mnogo muci trazi od doktora da te posalje da ti sen iz krvi odrede tzv ANCA antitela ( Anticitoplazmatska antitela = ANCA). Uzme se krv iz vene i posalje na analizu ovih antitela .metoda je moglo bi se reci
, specificna za ovo oboljenje plus simptomi . R.
- tatahipokrat
odgovor za Cecu:
Ne razumem otkud ti ideja o Wegenerovoj granulomatozi koja u osnovi predstavlja vaskulitis ( grupa "zapaljenja" krvnih sudova) razlicitog kalibra krvnog suda.
Iz ovog sto pises moja je pretpostavka da si to pokupila citajuxci opis Wegwnwrove bolesti i sebi nametnula kao muku za svoju dusu(savet je da to ne radis svog mira radi).
Mycoplasma pneumonia je upala pluca koja se dosta dugo i strpjivo mora leciti.Proteus je verovatno uzrok opresija u predelu bubrehga.
O CT grudnog kodsa a u vezi promena na krvnim sudovima u grudnom kosu mogu ti reci da ce ti svaki pulmolog u slucaju potrebe predloziti magnetnu rezonancu na kojoj se lepo mogu uociti promene i na krvnim sudovima .Za oboljenja krvnih sudova dobra metoda je tzv angiografija tj. snimanje krvnih sudova nakon sto se ubrizga kontrastno sredstvo.Iskreno da ti kazem ne znam da li se preporucuje u dijagnostici Wegenerove granulomatoze -ali mislim da ne, posto je u podlozi ove bolesti negroticni vakulitis ( ovo oboljenje je dosta retko.Ja sam npr, do sada imala samo nekoliko bolesnika obolelih od ove bolesti a dijagnoza se najpouzdanije postavlja uzimanjem isecka tokom bronhoskopije).
Idi na tu kontrolu kod pulmologa, popricaj i izlozi mu svoje strahove u vezi W.
Pozdravljam Te , zelim mir tvojoj dusi uz puno poverenje u svog doktora koje je neophodno da bi lecenje bilo uspesnije.
pozdravljam Te R.
Ne razumem otkud ti ideja o Wegenerovoj granulomatozi koja u osnovi predstavlja vaskulitis ( grupa "zapaljenja" krvnih sudova) razlicitog kalibra krvnog suda.
Iz ovog sto pises moja je pretpostavka da si to pokupila citajuxci opis Wegwnwrove bolesti i sebi nametnula kao muku za svoju dusu(savet je da to ne radis svog mira radi).
Mycoplasma pneumonia je upala pluca koja se dosta dugo i strpjivo mora leciti.Proteus je verovatno uzrok opresija u predelu bubrehga.
O CT grudnog kodsa a u vezi promena na krvnim sudovima u grudnom kosu mogu ti reci da ce ti svaki pulmolog u slucaju potrebe predloziti magnetnu rezonancu na kojoj se lepo mogu uociti promene i na krvnim sudovima .Za oboljenja krvnih sudova dobra metoda je tzv angiografija tj. snimanje krvnih sudova nakon sto se ubrizga kontrastno sredstvo.Iskreno da ti kazem ne znam da li se preporucuje u dijagnostici Wegenerove granulomatoze -ali mislim da ne, posto je u podlozi ove bolesti negroticni vakulitis ( ovo oboljenje je dosta retko.Ja sam npr, do sada imala samo nekoliko bolesnika obolelih od ove bolesti a dijagnoza se najpouzdanije postavlja uzimanjem isecka tokom bronhoskopije).
Idi na tu kontrolu kod pulmologa, popricaj i izlozi mu svoje strahove u vezi W.
Pozdravljam Te , zelim mir tvojoj dusi uz puno poverenje u svog doktora koje je neophodno da bi lecenje bilo uspesnije.
pozdravljam Te R.
- tatahipokrat
pomoc
postovani pitanje za vas da li se na skeneru grudnog kosa vide promene zapaljenja zidova krvnih sudova gornjih i donjih disajnih putea i bubrega tj.Wegenerova granulomatoza?Zasto pitam,citala sam uz to idu zapaljenski procesi bubrega i drugih struktura,ja se lecim od mycoplazme pneumonije,ali sam sad pokupila i proteus u urinu,boli me bubreg.boli me grudni kos tj.misici mislim grudnog kosa,imam pritisak u podrucju grkljana kao da me nesto steze,teze disem,kasljem mesecima,cak sam dvaputa i malo krvi iskasljala,zato sam i radila skener grudnog kosa,nalaz je uredan ali ja sam sad u panici,da li se to vidi ili ne,da li moguc previd,steglo me u grudima,boli me grkljan,a tamo pise prezivljavanje 5 meseci.Cak i ulceracije u ustima koje sam imala.Molim za pomoc.Kontrolu kod pulmologa imam za mesec dana.
- cecca
10 Posta • Stranica 1 od 1
Povratak na Pulmologija - Bolesti respiratornog sistema