Tumor pluća

Doktor forum na temu bolesti pluća, astme, bronhitisa, tuberkuloze. Iskustva pacijentata, doktor savetuje

Re: Tumor pluća

Postod Dr u Pon Jun 01, 2009 10:56 pm

Osnovni i najbitniji preduslov za operaciju tumora bilo koje lokalizacije, pa i tumora pluca je da li je doslo do metastaziranja, odnosno daljeg sirenja, kada se primenjuju neki drugi vidovi lecenja, kao sto je hemioterapija.


Last bumped by Anonymous on Pon Jun 01, 2009 10:56 pm
Dr
 

Re: Tumor pluća

Postod studentmedicine59@yahoo.com u Sre Dec 24, 2008 2:29 pm

Sandrica je napisao:Da li rak pluca moze da se operise?


Samo ne-mikrocelularni karcinomi koji se zadovoljavaju odredjene uslove npr rasirenost, velicina i lokalizacija tumora i to samo kod pacijenata koji zadovoljavaju odredjene uslove npr plucni kapacitet.
studentmedicine59@yahoo.com
 
Postovi: 52
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm

Re: Tumor pluća

Postod Sandrica u Sre Dec 24, 2008 1:35 pm

Da li rak pluca moze da se operise?
Sandrica
 

Re: Tumor pluća

Postod Jelena u Pon Dec 22, 2008 5:19 am

Postoje različiti tipova tumora pluća od kojih zavisi i pristup lečenju. Terapijski pristupi uključuju: operaciju, radioterapiju i hemoterapiju. Neki tipovi tumora daju bolji terapijski odgovor i duže preživljavanje, ali treba imati u vidu da se svakom pacijentu individualno pristupa.
Jelena
 

Re: Tumor pluća

Postod Gaga u Čet Okt 16, 2008 3:25 pm

Rak pluća je vodeći uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Najčešće se javlja između 55. i 65. godine života, a zahvata 1 od 1000 ljudi. Većina karcinoma pluća (83%) povezana je sa, a verovatno i uzrokovana, pušenjem. Broj cigareta dnevno i rani period u kojoj se počne pušiti povećavaju rizik od raka pluća. Pokazalo se da i pasivno pušenje povećava rizik. Visoki nivo zagađenja, radijacije i izloženosti azbestu takođe mogu povećati rizik. Rizik je povećan i u kuvara i hemičara.

Simpromi: kašalj, krvavi ispljuvak, gušenje, bol u grudima, gubitak apetita, gubitak težine
Gaga
 

Re: Tumor pluća

Postod tatahipokrat u Pet Okt 03, 2008 10:43 am

Za Sandru:
Ako ti i tvoj tata zivite u Beogradu savet je- da se javite Institutu za bolesti pluca i tuberkulozu Klinickog Centra Srbije , Beograd , Visegradska 26 i dobice Vas tata sve sto je potrebno za lecenje a ti trazi od Dr koji ga bude preuzeo da ti objasne prirodu bolesti i sve sto te interesuje...
Ako zelis da ovde na ovom Forumu diskutujemo , sto se mene tice, da bih ti dala egzaktna objasnjenja trebas napisati sledece :
1. Koliko godina ima tvoj roditelj?( pored ostalog od starosti pacijenta zavisi i oblik lecenja)kaoi od njegovog opsteg stanja zdravlja, pusac/nepusac,zanimanje,da li boluje od jos neke hronicne bolesti , od cega je do sada lecen,itd;
2. Gde je i na koji nacin postavljena dijagnoza maignoma pluca ?( dijagnoza malignoma nije pouzdana BEZ uzimanja isecka (biopsije ) i pregleda istog pod mikroskopom0 tzv histopatoloska dijagnoza);
3.Koji je tip(vrsta malignoma ?(ima ih vise i od tipa Ca zavisi lecenje .Prepisi dijagnozu slovo po slovo sa nalaza !Da li su Vam reklida je oboljenje lokalizovano samo u plucima i/ili je pronadjeno i njegovo sirenje na druge organe (tzv. metastaze!);
Mislim da sam obuhvatila sve , napisi ...odgovoricu ti (al opet ponavljam najbolje je razgovarati sa Dr koji ga vodi).

Pozdravljam Tebe, tvog oca i celu Vasu porodicu (koja je cela uzdrmana postojanjem ovako ozbiljnog oboljenja u clana porodice .._R.
tatahipokrat
 

Tumor pluća

Postod Sandra u Čet Okt 02, 2008 4:13 pm

Moj otac je dobio dijagnozu raka pluća. Svi smo jako uplašeni... Da li neko može pomoći nekim savetom, da upoznam ovo oboljenje, kako se leči, šta da očekujemo... Unapred hvala svima.
Sandra
 


Povratak na Pulmologija - Bolesti respiratornog sistema

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron