Imam povisen holesterol

Forum na temu bolesti srca, krvnih sudova, problema sa krvnim pritiskom, šta misli doktor, a šta pacijenti.

Re: Imam povisen holesterol

Postod Sneska u Ned Jun 29, 2008 4:31 pm

Tacno je da dugotrajna upotreba lekova za snizenje holesterola moze delovati hepatotoksicno, odnosno moze ostetiti jetru, pa se i preporucuje redovna kontrola enzima jetre ALT i AST, cije povecanje ukazuje na ostecenje.
Sneska

Postod Dejana u Ned Jun 29, 2008 2:28 pm

Mislim da lekovi koji se koriste za snizenje holesterola ostecuju jetru... Da li sam u pravu?
Dejana

Postod Draxa u Ned Jun 29, 2008 12:43 am

Statini su najefikasniji lekovi za snizenje holesterola, manje triglicerida. Najbolje rezultate daje Atorvastatin (Sortis, Atoris, Tulip), nesto manje je efikasan Simvastatin (VAsilip, Cholipam), a najslabiji su Lovastatin i Pravastatin. za trigliceride se koriste fibrati: Boluzin, Sinelip, Lipanor...
Draxa

Postod Dijana u Sub Jun 28, 2008 10:39 pm

Povisen holesterol se javlja i kod vrlo mladih ljudi u sklopu tzv.familijarne hiperholesterolemije, za sta su krivi geni. Uvek se mora leciti ishranom, lekovima jer dovodi do ateroskleroze-oboljenja krvnih sudova, sto nosi rizik da dalja sistemska oboljenja.
Dijana

Postod Sara u Sub Jun 28, 2008 6:21 pm

Draga Snežo, nesšto mi nije jasno... Mlada si, a imas holesterol! Da li mi neko može to objasniti?
Sara

Imam povisen holesterol

Postod Sneža u Sub Jun 28, 2008 1:51 pm

Imam 32 godine i otkriven mi je povisen holesterol prosle godine i to sasvim slucajno. Analize su radjene zbog neke urinarne infekcije.

Ovo su mi rezultati:
HOL: 7.87
LDL: 6.10
HDL: 1.36
TG: 0.89

Pridrzavala sam se dijete svih ovih meseci. Sportom se bavim rekreativno. Internista mi je zadnji put preporucio da pocnem da pijem Sortis 10 mg ili Atoris 10 mg. Interesuje me koliko dugo ovi lekovi moraju da se piju, koja su im stetna dejstva i koji je od njih bolji?
Sneža

Prethodni

Povratak na Kardiologija - Bolesti srca i krvnih sudova