Problemi sa pritiskom

Forum na temu bolesti srca, krvnih sudova, problema sa krvnim pritiskom, šta misli doktor, a šta pacijenti.

Re: Problemi sa pritiskom

Postod slavko_vuletic@hotmail.com u Ned Feb 28, 2010 1:29 am

Svuda pise da se krvni pritisak uvece spusta na neku normalu ali zasto se bas tad u mom slucaju digne i konstantno varira, vec godinama imam mali a sad visok pritisak par dana vec, ujedno i imam cervikobrahialg(cervikalni sindrom).......da li mogu dobiti neki odgovor sta moze da bude uzrok visokom pritisku i unapred hvala.......
slavko_vuletic@hotmail.com

Pridružio se: Ned Feb 28, 2010 1:21 am

Postod necabob@gmail.com u Pet Jan 29, 2010 2:48 pm

Evo da se nadovezem... Imam 22 godine i problem sa pritiskom... Ne pusim, povremeno popijem sa drustvom, nista specijalno. Iako ne merim pritisak redovno jer se sav uznemirim inace i kad pomislim da treba da izmerim :)
Trenirao sam fudbal od svoje 10 do 15 godine, kada sam naglo prestao zbog nekakvog lupanja srca...
Naime, pre svih desavanja sto cu objasniti moram da napomenem, iako mozda nema veze, da sam imao obicnu prehladu koju nisam odlezao do kraja niti sam popio sve lekove koji su mi bili prepisani, tacnije nijedan :)...
Za pet godina treniranja bio sam redovan i aktivno sam trenirao nekada i dva puta dnevno, bio sam ispred svoje generacije sto je potvrdio i klupski lekar nakon svih redovnih pregleda... Kapacitet pluca, fizicke predispozicije, motorika... Jednom prilikom na sistematskom pregledu, u 5. razredu, kada su nam i prvi put merili pritisak, izmeren mi je malo povisen krvni pritisak, ne znam granice, nije mi rekla. Dala mi je uput za EKG koji nisam uradio, ne znam ni sam zasto. Tada sam imao 12 godina i plasio sam se da cu morati da ostavi fudbal. :/ Nakon tri godine, pre samog pocetka srednje skole isli smo na pripreme, koje su mnogo obecavale, isao sam kao neko ko je vec u to vreme prikljucivan prvom timu, trener prodavao price caletu kako cu biti nezamenjiv itd. da ne davim sa tim, iako mislim da znaci. Otisli smo na pripreme i do tada nikada nisam bio nijednom zamenjen na utakmici a kamoli rezerva, i na sred priprema taj isti trenener pocne da mi izbacuje polako iz ekipe, svakodnevno me je zvao u svoju sobi i drao mi se bez razloga kako sam veliki kao "konj" kako on kaze i kako nemam pojma i svasta mnogo gore sto me je jako pogadjalo tada... Nocima sam na pripremama plakao i jedva cekao da se vratim kuci. Kada smo se vratili za Beograd, prvo sam osetio dok sedim na krevetu kako mi srce kao preskoci, ili samo jace udari i osetim ga u zelucu... i tako s vremena na vreme nekih mesec dana... Jednom mi na treningu nakon istrcavanja sprintova, nakon svih napora kad sam stao osetim uznemirenje i kako mi srce lupa osecao sam u predelu zeluca... Nisam mnogo obracao paznju na to. Proslo je par meseci, nikakve tegobe nisam imao. Dosla zima treninzi u sali. Cekali smo tog istog trenera koji je kasnio. E SAD ONO ODAKLE POCINJE SVE:

Taman sam odlucio da se spakujem i krenem kuci, skocim niz stepenice, i kako sam stao na noge, tako mi srce pocelo lupati, neverovatno brzo... Fiziotarapeut koji je bio tu izmerio mi je 160 otkucaja u min. Nisam osecao nikiakve tegobe da tesko disem niti zamor, ni vrtoglavicu za vreme tog lupanja, ali sam lezao na klupi. Tako mi je trajalo nekih 10 min. sve dok se nije pojavio trener i stavio me u kola. Kako sam seo u kola tako kao da se nista nije desilo, odjednom se smirilo. On i pomocni trener odvezli su me tada u Zeleznicku bolnicu u bg. gde mi je uradjen ultrazvuk srca. Doktor nista nije pronasao, prepisao mi presolol da pijem i rekao da nastavim dalje da treniram :/
Kllinac ko klinac, stalno mi na pameti bilo kako da treniram, sta ako padnem na terenu i svasta jos...
Od tada mis e jos mnogo puta desavalo da mi srce uzlupa nenormalno... Za vreme setnje sa drugarima, u toku noci za vreme spavanja... Zanimljivo je da mi se desi nekada i kada se istegnem jako, kad osetim zatezanje trbusnjaka onda opet onaj osecaj u zelucu... Jenom prilikom jedna doktorka pokazivala mi je samo kako da pravilno disem i lupanje ce stati... od tad hvala bogu lupanja takvog nema, ali osecam i dalje ponekad neku uznemirenost i isti osecaj kao kada srce uzlupa brzo, samo bez toga...
Uradio sam EKG nebrojeno puta, nosio sam i HOLTER 24h, ultrazvukova. I konacno pre 6 meseci, radio sam preglede za vojsku, i izmeren mi je pritisak 160/100(inace standardni pritisak svaki put kada mi meri lekar, ne znam zasto ali imam velikiu strah kad odem kod lekara, rekli su mi da je i to moguce) i poslali su me dalje na VMA da izvrsim preglede. Tamo sam uradio test opterecenja... Pre nego sto sam stao na masinu, doktor mi je izmerio pritisak 180/100 a osecao sam se odlicno. Ipak me je stavio na opterecenje. Sa povecanjem nagiba i brzine meni se pritisak smanjivao. najpre na 160/100, zatom 140/90, i na kraju sa najvecim opterecenjem 130/80. Covek nije mogao da veruje sta vidi... i dao mi je dozvolu da idem u vojsku! :))) Inace krvna slika oduvek uredna, nikakvih nalaza nije bilo sto bi uzrokovalo tome. U medjuvremenu, pre tri godine sam se vratio na teren da pokusam da igram, trenirao sam par meseci, izdrzavao napore normalno, cak sam i kondiciju povratio malo, bolje i od nekih koji treniraju bez prekida. :D Ali opet problem koji se javlja u glavi "sta ako ne daj Boze" i blokada, ne mogu da trcim, strah. I prestao sam. :(
U poslednje vreme, tacnije od pre cetri meseca pocinje problem sa pritiskom. Fizicki sam totalno neaktivan vec godinu dana, bukvalno ne potrcim. Jednom prilikom mi se slosilo toliko da nisam mogao da govorim. Nisam osecao vrtoglavice ali jednostavno kao da nemam energije, snage... Izmerim pritisak 180/110, broj otkucaja 100/min. To je potrajalo svega 10min. i posle kao nista da se nije desilo. Odmah sam otisao kod doktorkr u dom zdravlja uradio EKG, izvadio krv, sve je bilo uredno. Pritisak 130/80 otkucaji 80/min. Prepisala mi prilenap od 10mg da pijem po polovinu ujutru i uvece.
Pio sam par dana i ostavio, ne znam zasto, ali mozak odbija da prihvati da sa 22 godine treba da pijem lek za srce...
Od tada imam povremeno isti osecaj samo mnogo manje izrazen, naidje neka muka ali nije strasno. Otisao sam skoro, pred noviu godinu na mali fudbal eto posle 3 godine i trcao do besvesti, kad sam dosao kuci izmnerio sam pritisak i bio je 130/85.
Voleo bih da cujem vase misljenje o mom problemu i da mi kazete da li bi trebao da pijem lekove zbog ociglednih naglih skokova pritiska ili da ih drzim kod sebe da ih pijem kad mi zatreba? I da li je moguce da imam neki problem sa srcem koji niko nije mogao nakon silnih pregleda da ustanovi?
Inace, prof. Matic iz klinickog centra, kolko se secam, mi je takodje radio EKG i dao napismeno da mogu da treniram sa najvecim naporima. Svaki lekar posle njega mi je rekao da kad mi je on dao napismeno da je to tako, da je on jedan od najboljih doktora za srce.
Ako bi mogao odgovor sto pre, jer planiram da oem na jos jedan kontrolni test srca, krvi i svega sto moze da bude uzrok mom problemu.
necabob@gmail.com

Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 1:50 pm

Postod Borac u Sre Jun 24, 2009 7:12 am

Mene bas zanima sta se to desava???? Mladi ljudi - problemi sa pritiskom, srce.... O cemu je tu rec :(
Borac

Postod Bety u Sre Feb 04, 2009 5:37 pm

Clanak o niskom krvnom pritisku (Hipotenzija)

Nizak krvni pritisaka se definise kao vrednost krvnog pritiska koji je nizi od normalno ocekivanog za pojedinu osobu u zadanim uslovima i relativan je pojam. Vrednosti krvnog pritiska razlikuju se zavisno od aktivnosti, starosti, lekovima i zdravstvenom stanju. Krvni pritisak koji je granicno nizak za jednu osobu može biti normalan za drugu.

Mišljenja lekara se razlikuju - od onih koji nizak krvni pritisak ne smatraju bolešcu do onih koji ga drže potencijalno ozbiljnim, dobro definisanim stanjem koje zahteva lecenje i kontrolisanje.

U nemackoj medicinskoj literaturi pacijent s konstitucionalnom hipotenzijom definisu se krvnim pritiskom manjim od 100/60 mmHg izmerenim vise puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma (umor, poremecaj sna, vrtoglavica, nesvestice, anksioznost ili depresija, osjecaj jakog lupanja srca, znojenje) i odsutnost drugih bolesti/drugog uzroka simptoma. Osim trajno prisutnog niskog krvnog pritiska (hronicna primarna, idiopatska ili konstitucionalna hipotenzija) kojem se ne može otkriti uzrok, postoji sekundarna hipotenzija uzrokovana razlicitim bolestima, stanjima i lijekovima te akutna stanja s naglim padom krvnog priiska od kojih su ortostatska (posturalna) i postprandijalna hipotenzija najucestalije. Ortostatska ili posturalna hipotenzija jest pad krvnog pritiska prilikom prelaska u stojeci položaj; postprandijalna hipotenzija je nagli pad krvnog pritiska nakon jela. Takvi akutni padovi krvnog pritiska javljaju se i kod osoba inace normalnog krvnog pritiska.

Ako je krvni pritisak previsok može oštetiti krvne sudove te cak uzrokovati njihovo pucanje (ruptura), uzrokovati krvarenje i druge komplikacije. Ukoliko je prenizak, dovoljna kolicina krvi ne dolazi u sve delove tela - sve celije ne dobiju dovoljno kiseonika i hrane te se otpadni proizvodi nedovoljno uklanjaju. Usprkos tome, nizak krvni priisak se uopste smatra boljim nego visok krvni pritisak. Zdrave osobe koje unutar normalnih granica imaju niži krvni tlak dulje žive od osoba s visim krvnim tlakom.

Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremecaja, telo se na njega prilagodilo te cesto ne uzrokuje simptome. Problem nastaje kod naglog pada pritiska kad mozak i drugi vitalni organi ostaju bez opskrbe i nemaju vremena za prilagodbu. U tom slucaju može nastati vrtoglavica, slabost tela, poremecaj vida pa i kratka nesvest (sinkopa).

Primarna hipotenzija

Trajno nizak krvni pritisak kojem se ne može otkriti uzrok naziva se primarna, idiopatska ili konstitucionalna hipotenzija. Istraživanja pokazuju ucestalost ovog stanja u populaciji oko 0.3-4% te dvostruko vecu ucestalost kod žena. Osim naslednih faktora, istraživanja pokazuju znacajan uticaj geografskog podrucja, ishrane (osobito kolicine soli u hrani), telesne mase, vežbanja i stresa na krvni pritisak.

Lecenje je usmereno ka olakšanju simptoma i postizanju gornjeg krvnog pritiska od 100 mmHg. Lecenje nije potrebno ako nizak krvni pritisak ne uzrokuje simptome niti smanjuje kvalitetu života. Mre lijecenja su sledece:

1. najvažnije je uveriti osobu kako je uprkos prisutnosti simptoma koji umanjuju kvalitetu života prognoza primarne hipotenzije dobra.

2. prehrambene mere ukljucuju povecanje uzimanja soli

3. kompresivne carape (carape koje stežu noge) - jer povecano uzimanje soli može dovesti do nakupljanja tecnosti u nogama

4. ustajanje iz kreveta treba biti postepeno

5. povecati telesnu aktivnost

6. kofein

7. ako opisane mere ne dovode do zadovoljavajuceg povišenja krvnog pritiska i olakšanja simptoma lekar preporucuje lijekove. Iako uvjerljivi rezultati istraživanja nisu dostupni moguci terapijski režim ukljucuje dihidroergotamin, etilefrin, amezinium, njihovu kombinaciju ili pozorno dodavanje mineralokortikoida.

Sekundarna hipotenzija

Hipotenzija može biti posledica niza uzroka, razlicitih zdravstvenih poremecaja i lekova i tada govorimo o sekundarnoj hipotenziji.
Stanja koja mogu uzrokovati nizak pritisak su:
- krvarenje,infekcije,dehidracija,razlicite bolesti srca - infarkt, aritmije, bolesti osrcja,adrenalna insuficijencija,trudnoca, trovanje, alergijske reakcije, osobito anafilaksija, promjena položaja iz ležeceg u stojeci (posturalna/ortostatska hipotenzija),moždani udar, šok, pad pritiska nakon obavljanja male i/ili velike nužde, pad pritiska nakon jela (postprandijalna hipotenzija), strah,Parkinsonova bolest, neuropatija, hemodijaliza, opekline, uznapredovali dijabetes.

Lecenje sekundarne hipotenzije zavisi od uzroka. U ovom slucaju nizak krvni pritisak je posljedica osnovnog poremecaja; lecenjem/otklanjanjem uzroka rešava se nizak krvni pritisaak.
Bety

Postod studentmedicine59@yahoo.com u Sub Jan 31, 2009 7:07 pm

Nekad davno se verovalo da je nizak pritisak mnogo opasan.
Verovali su da zbog smanjenog kiseonika organima (prevashodno bubrezi i mozak) dolazi do smrti tih celija i ubrzanog izumiranja celog tkiva.
A naravno nisu previse paznje obracali visokom pritisku.
Pa su onda izmisljali kojekakve lekove za nizak pritisak.
E onda je pocelo sve da se okrece visokom pritisku i da se shvataju sva moguca ostecenja nastala u organizmu od visokog pritiska.
A shvatili su da nizak pritisak ne ostecuje bas organizam.
Naravno da veoma teski slucajevi hipotenzije (niskog pritiska), onda neki posebni oblici hipotenzije i akutno nastala hipotenzija tj u shoku nastala treba da se lece.
Ali fizioloska ne bi trebala.
A hipertenzija (visok pritisak) izaziva mnoga oboljenja: aneurizma aorte (balonizacija i veoma cesto pucanje najvece arterije covekog tela), insuficijencija srca (postepen gubitak funkcije srca), retinopatija (promene na oku koje mogu dovesti do slepila), cerebrovaskularni inzult (slog), nefropatija i bubrezna insuficijencija (postepeno propadanje funkcije bubrega pa je potrebna i dijaliza) i mnogo drugih bolesti...
E sad, hipotenzija odmara vase srce i krvne sudove.
Srcu nije potrebna tolika snaga da se suprostavi pritisku u arterijama pa ne mora da zadebljava.
Redje su aneurizme jer je manji pritisak na arterije.
Nefropatije su mnogo redje.
Retinopatije su redje....
Sve ostale bolesti povezane sa visokim pritiskom (a ima ih mnogo) su redje.
Zasto kazem redje, pa zato sto uvek postoje i drugi moguci uzroci.
Osobe koje imaju "urodjenu" fiziolosku hipotenziju ce redje imati u kasnijem zivotu hipertenziju, dok ce osobe sa normalnim pritiskom cesce imati u kasnijem zivotu hipertenziju.

Ja sam ovo malo laicki napisao ali mislim da je bolje da ne davim i da ne ulazim u razlicite mehanizme ostecenje jer bi onda morao makar 700-800 strana da napisem prvenstveno da bi objasnio nazive pa onda normalne mehanizme pa tek onda mehanizme ostecenja.
studentmedicine59@yahoo.com

Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm

Postod Iva u Pet Jan 30, 2009 10:27 pm

Student je napisao..
Nizak pritisak je veoma dobar za vase srce...
Kako jedan moj profesor kaze: "Neko nasledi kucu, neko milione a ja bi voleo da nasledim nizak pritisak".
Ali ako imate simptome koji vam smetaju onda pokusajte sa unosenjem malo vise tecnosti, npr kisele vode i kafe...[/quote]

Da li bi bio ljubazan da nam objasnis zasto je bolje naslediti nizak pritisak? Zar nije najbolje normalan?
Iva

Postod studentmedicine59@yahoo.com u Uto Jan 27, 2009 5:18 am

Iva je napisao:Sta raditi u slucaju niskog pritiska? Vrednosti idu 100/60. Imam vrtoglavice, malaksala sam...Help??

Nizak pritisak je veoma dobar za vase srce...
Kako jedan moj profesor kaze: "Neko nasledi kucu, neko milione a ja bi voleo da nasledim nizak pritisak".
Ali ako imate simptome koji vam smetaju onda pokusajte sa unosenjem malo vise tecnosti, npr kisele vode i kafe...
studentmedicine59@yahoo.com

Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:48 pm

Postod Iva u Čet Jan 22, 2009 3:05 pm

Sta raditi u slucaju niskog pritiska? Vrednosti idu 100/60. Imam vrtoglavice, malaksala sam...Help??
Iva

Postod Dr u Čet Dec 25, 2008 6:09 pm

Idealan je pritisak je onaj koji pacijentu najvise odgovara, pri kome nema tegobe i moze normalno da funkcionise.
Dr

Postod Minja u Pon Dec 22, 2008 4:59 am

Normalne vrednosti gornjeg pritiska su 12ommHg, a donjeg 80Hg, naravno uz dozvoljena manja odstupanja, koja zavise od fizicke aktivnosti. stresa, ishrane...
Minja

Sledeća

Povratak na Kardiologija - Bolesti srca i krvnih sudova