POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Fizijatrija i rehabilitacija  (694)

Lekari saradnici

    dr spec. Aleksandra Jovanović
    dr Buš Terteli Leona
    dr Erika Horvat
    Prim dr Klimo Atila
    doc.dr sci.med. Lidija Dimitrijević
    dr Marina Markova
    dr Mihok Vilmoš
    dr Miodrag Nastić
    dr Rade Milićević
    Dr Radinka Ivošević
    Prof. dr med. sci Ratomir Tišma
    Viši fizioterapeut i sportski terapeut Saša Jezdić
    dr Slobodan Bojinović
    Dr Slobodanka Drndarski
    dr Vesna Stefanović
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 17.08.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #157747

Poštovani, nedavno sam preventivno odradio mr lumbalnog dela kičme i u zaključku stoji: bulging disc l4/l5 dorsolat. Sin. , bulging disc l5/s1 dorsomedialis, degeneratio disci i. V. L5/s1 a potom dijagnoza fizijatra je: dg. Syndroma lumbale chr. Bulging disci i. V l4/l5 et l5/s1 scoliosis vertebrae thoracolumbalis i predložena mi je fizikalna terapija. Kineziterapija strogo dozirano. Obuka zpp. Možete li mi reći, dok ne krenem na fizikalnu terapiju, ukratko da li je ozbiljnije stanje ili ne toliko pošto sam slabo razumeo reči fizijatra šta je konkretno u pitanju, a još manje čitajući izveštaj, hvala.

Poštovani,
Po snimku izgleda da je stanje hronično i ozbiljnije. Vaša dijagnoza govori o herniji diskusa, malom jastučiću između pršljenova, koji se deformisao i može da pritiska nerve i dovedi do bola u leđima, kao i u kukovima i niz noge do stopala. Ako se ne leči, tretmanom koji je prilagođen pacijentu (jer nije svaka diskus hernija ista) može dovesti samo do još većeg propadanja i većih problema. Jedino pri pregledu uživo može da se postavi prava dijagnoza i da li da se leči konvencionalno (fizikalna terapija, operacija) ili vrlo uspešno pomoću alternativnih metoda (kiropraktika, masaža) .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 27.04.2018
Odgovorio: Viši fizioterapeut i sportski terapeut Saša Jezdić

Pitanje broj #152753

Pre dve godine sam imala povredu na traci za trčanje u teretani nakon čega imam probleme sa desnim kolenom. Prilikom trčanja je prilikom pokreta došlo do toga da se nešto 'prekomponovalo' u kolenu, što je uticalo na bol i otok samog kolena ali nisam imala značajnije probleme prilikom koračanja. Narednog dana sam otišla kod ortopeda, urađen je rendgen snimak kolena koji je bio uredan. Nakon toga sam otišla kod fizijatra koji je prepisao 10 fizikalnih terapija i urađena je magnetna rezonanca. Magnetna rezonanca je ukazala jedino na postojanje bekerove ciste i nikakve druge povrede. Nakon odrađenih fizikalnih terapija mirovala sam otprilike 6 meseci nakon čega sam se vratila na lagane treninge uz poštedu kolena jer nisam imala utisak da može da se nosi sa većim naporima. Krajem prošle godine ponovo sam posetila fizijatra (vođena drugim motivima) kada sam se ponovo žalila na dugoročne tegobe sa kolenom kada je doktorka prepisala terapije laserom i strujom. Nakon 18 terapija krenula sam sa kinezi terapijom za jačanje celog tela a pre svega ramenog pojasa. Međutim, tegobe u kolenu još postoje i pre svega se osećaju kao bol i osetljivost unutrašnje medijalne strane kolena. Pošto se bol protezala dužinom vena čak je urađen dopler krvnih sudova koji je takođe uredan. Smatram da bez obzira na dosadašnje uredne nalaze imam neki problem kome još nisam uspela da nađem uzrok. Interesuje me da li imate neke ideje šta bi mogao da bude uzrok bolova koje imam i dan danas i šta bi eventualno još moglo da se uradi kako bi se otkrio uzrok problema i pronašlo adekvatno rešenje.

Poštovana,
Zao mi je sto vas koleno jos muci, ali zeleo bih da vam napomenem da je bejkerova cista veoma cesto znak da vam je jedan od meniskusa u kolenu povredjen. S obzirom da vas muci medijalna strana kolena bilo bi dobro da ponovo uradite magnetnu rezonancu da je neko dobro iscita i verujem da ce vam pronaci ostecenje meniskusa koji vas ocigledno boli. . .

terapija za vase koleno su svakako adekvatne vezbe jacanja cele noge a posebno kolena i struktura oko njega. . . Zatim redukcija telesne tezine ukoliko je potrebno i izbegavanje aktivnosti koje vise stete nego koriste vasem kolenu kao sto su trcanje, skakanje, skijanja. . .

radikalno resenje za vase koleno bi bila artroskopija kolena prilikom koje bi vas hirurg ortoped sanirao povredu meniskusa. Nakon toga ponovo rehabilitacija od nekih mesec dana


Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 27.04.2018
Odgovorio: Viši fizioterapeut i sportski terapeut Saša Jezdić

Pitanje broj #153208

Poštovani, 

Pre skoro 6 meseci sam nezgodno doskočila i povredila nogu tačnije isčasila levi zglob. Kada se to desilo čulo se kao da je popucalo nekoliko ligamenata i sledeći dan noga je pozelenela i pojavio se mali otok koji se povećavao iz dana u dan. Zglob je vraćen na mesto, a noga je bila snimljena tek posle 3 nedelje jer sam je opteretila na poslu pa mi je bilo gore. Rađen je i ultrazvuk samo što doktor je žurio nije čak ni pogledao sve, i rekao mi je da su malo oštećeni ligamenti. Sad planiram opet da idem na ultrazvuk. Moje pitanje je da li je moguće da posle 6 meseci otok ne prolazi? Da li to možda od toga što su oštećeni ligameti? Htela bih da tražim i terapije ako nije već kasno za to jer ovaj otok mi baš smeta. Koje terapije bi bile najbolje za skidanje otoka i oporavak ligamanata?

Poštovana,

Otok koji Vas muči može da se javlja posle ovakve povrede i do godinu dana. Razlog za pojavu otoka je slabost samog zgloba odnosno mekih struktura koje bi trebalo da drže zglob stabilnim. Dakle zbog slabosti i zamora zglob otiče. Predlažem da preventivno kod kuće stavljate led (kesa zamrznutog povrća) nekoliko puta na dan po desetak minuta. Pored toga predlažem da se posvetite fizikalnoj terapiji koja će pre svega uključivati kineziterapiju odnosno adekvatne vežbe za stabilizaciju i jačanje mekih struktura samog zgloba.


Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 03.02.2017
Odgovorio: dr Marko Virijević

Pitanje broj #150419

Zdravo, 

Ja sam Emrah. Imam 14 godina i pileća prsa, pectus carinatum. To mi je porodični doktor primjetio i poslao me da radim kinezoterapijske vježbe što sam i činio nekih 4 mjeseca. Nakon toga primjetio se mali pomak, ništa posebno. Zatim sad otišao kod specijaliste i oni su mi tamo napravili ortezu koju nosim već nekih 2 mjeseca. Primjeti se pomak. Ali kada sam išao na kontrolu, rekli su mi da radim vježbe, ali ja iskreno ne znam koje, pošto sa onima koje sam radio nije bilo velike promjene. 
Možete li mi Vi preporučiti? Hvala.

Poštovani,

Obratite se vašem fizio-terapeutu, koji će Vas uputiti kako pravilno da odradite odgovarajuće vežbe.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 03.01.2017
Odgovorio: dr spec. Aleksandra Jovanović

Pitanje broj #149670

Poštovani, već godinu dana boli me lijevo rame i nadlaktica i nakon što sam u 10/16 napravila rentgen rečeno mi je da imam kalcifikat, što je i ultrazvukom u 11/16 potvrđeno. Na nalazu od ultrazvuka piše: uredan prikaz ac zgloba. Tetive rotatorne manžete i duge glave bicepsa očuvanog kontinuiteta. U tetivi supraspinatusa vidljiv inhomogen, nepravilan kalcifikat vel. Do 1,3 cm u promjeru. Bez izljeva u stražnjem recesusu i burzitis nije prisutan. Prije uzv obavila sam fizikalnu terapiju (10 dana). Ruka me i dalje boli (i po noći i po danu) i ne mogu je zaokrenuti niti podići do jedne visine. Što bi po vašem mišljenju bio moj slijedeći korak jer ovako ne mogu funkcionirati? Molim savjet! Unaprijed zahvaljujem

Poštovana,
Kalcifikati u mišićima ramena uspešno se mogu razgraditi primenom shockwave terapije. U pitanju je terapija zvučnim- akustičnim talasima. Zvučni talas u tkivu izaziva vibracije, povećavajući dotok krvi u obolelo mesto i razgrađujući kalcifikate u tetivama mišića. Princip je isti kao kod razgradnje kamena u bubregu ili žučnoj kesi, ali je snaga i veličina aplikatora prilagodjena za razlaganje kalcifikata u mekom tkivu. Osim za kalcifikate ramena, najviše se koristi u terapiji tyv. Petnog trna. Obično je za razgradnju kalcifikata potrebno uraditi 4 -7 tretmana na 5-7 dana, tako da je vreme lečenja otprilike dva meseca.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 139 |  Sledeća»