POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Fizijatrija i rehabilitacija  (698)

Lekari saradnici

    dr spec. Aleksandra Jovanović
    dr Buš Terteli Leona
    dr Erika Horvat
    Prim dr Klimo Atila
    doc.dr sci.med. Lidija Dimitrijević
    dr Marina Markova
    dr Mihok Vilmoš
    dr Miodrag Nastić
    dr Rade Milićević
    Dr Radinka Ivošević
    Prof. dr med. sci Ratomir Tišma
    Viši fizioterapeut i sportski terapeut Saša Jezdić
    dr Slobodan Bojinović
    Dr Slobodanka Drndarski
    dr Vesna Stefanović
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #159124

Pištovani, imam 37 godina. 

Pre dve godine sam imao prelom skočnog zgloba i data mi je urađena operacija i stavljena metalna pločica sa 6-7 šrafova. Da li postoji potreba za vađenjem te iste pločice i odlaska ponovo pod nož ili ne? 

Ovo vas pitam samo iz razloga jer nemam nikakve smetnje niti bolove prilikom hodanja, laganog trčanja i svakodnevnih aktivnosti. 

Hvala

Poštovani,

Ukoliko sami šrafovi i pločice ne prave probleme, nema potrebe za njihovim vađenjem. U retkim slučajevima mogu da izazovu upale i iritacije, što kod vas nije problem.

Možete slobodno sa mirom da nastavite da uživate u životu i svakodnevnim aktivnostima.

Pozdrav,

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #158859

Postovanje imam od februara glavobolje. Od kad se probudim sve dok ne zaspim. Po nekoliko puta u danu bude mi jak pritisak u glavi i imam osecaj nestabilnosti u nogama. Okretanjem glave na dole i u desnu stranu napravim taj jaci bol u glavi i mucninu. Zadnjih dana imam tupi bol iza desnog uveta i ka vratu i do ramena. Takodje isto godinama imam bolovi tj. Vise kao neki teret ili osecaj umora u donjem delu ledja al sada taj teret osecam od vrata do kraja ledja. Radila sam rtg vratne kicme u dva projekcije: ispravna fizioloska cervikalna lordoza. Snimljene kostane strukture vratne kicme su ocuvane morfologije i vstrukture. Opsti mi ne daje uput za fizijatra jer je ovaj nalaz dobar. Pa me zanima dal jos nesto moze biti problem u vratu sto mi izaziva glavobolju i nestabilnost ili je to ipak vezano za nesto drugo. Zaboravi reci i pre 4 meseca sam imala jake vrtoglavice i smanjila sam ih sa klasicnim vezbama vrata al glavobolja mi nije prosla. U naprad hvala.

Poštovana,
Vrlo je moguće, ako je rentgen nalaz uredan, da je problem u mišićima vrata. Ponekad oni mogu biti toliko pod tenzijom, ulepljeni, da mogu dovesti do tih simptoma. Vrlo je verovatno, da je to samo jedan deo problema, ali svakako, terapeutska masaža sa fokusom na mišiće vrata uz bazu lobanje, može pomoći u smanjenju tegoba.

međutim, rentgen ne pokazuje probleme sa diskus hernijom, pa ne bi bilo loše ni uraditi magnetnu reznoancu vratne kičme, radi boljeg uvida u problem.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #158974

Poštovani, obraćam vam se radi informisanja i saveta u vezi sa bolom i primanjem injekcije Diprophos koju je savetovao fizijatar u okviru lečenja cervikobrahijalnog sindroma

Video sam da se u uputstvu za Diprophos navode mnoga neželjena dejstva, od kojih neka nisu nimalo bezazlena poput: paraplegije, kvadriplegije i moždanog udara. Takođe, pročitao sam u jednom od odgovora na Stetoskop.info da se ranije koristilo i za alergije, ali da se sada izbegava zbog dejstva leka na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubreg. 

Interesuje me vaše mišljenje o tome kao i koje injekcije obično savetujete u sličnim slučajevima (ako savetujete kortikosteroide)? 
Da li bi trebalo da razmislim o nekoj drugoj vrsti terapije ili operativnom lečenju? (u okviru ovog teksta postoji spisak terapija koje sam dosad isprobao) takođe me interesuje da li je bezbednije injekciju primiti u kuk, poput drugih injekcija ili na neko mesto u vratu/ramenu/ruci? 

Da li je obavezna rendgenska kontrola u slučaju primanja u vrat? 
Da li će primanje u kuk imati dejstvo na vrat/leđa/ruku? Celokupni spisak isprobanih terapija u periodu od 8 meseci, zasad bez ikakvog poboljšanja stanja. Nsail lekovi ne deluju nikako već unazad 4-5 meseci, uz izuzetak brufena u gelu („deep relief“) koji pruža vrlo kratko i diskretno lokalno olakšanje: febricet / brufen, diklofen, deksomen / milgamma, magnezijum / mydocalm, sirdalud / amitriptyline / deep relief gel, ibutop gel, topli i hladni konjski gel / terapija laserom, elektroterapija, ultrazvuk-masaža / vežbe za vratnu kičmu i rameni pojas, plivanje (kraul i leđno plutanje) - sve terapije po savetu fizijatra, neurohirurga i neurologa tegobe: bol sa desne strane vrata i u desnoj ruci (iznad lakta u praktično celom obimu, ispod lakta sa prednje strane) , nelagodan osećaj približan trnjenju u desnoj ruci, bol u desnom lopatičnom delu, bol u delu od vrata do uha, zvuk približan šuškanju iza ušiju, razne krepitacije. 

Tegobe onemogućavaju mnoge svakodnevne radnje i aktivnosti. Sedenje npr. Izuzetno teško pada, sedim samo kad moram, šetnja duža od 2-3km je teško izdržljiva, ležanje u većini uobičajenih položaja (u jednom periodu nisam bio sposoban ćak ni da odgledam film/seriju) itd. Čudno je to da mi je lakše da radim vežbe ili nešto drugo nego da sedim/ležim. Od dijagnostike prilažem mr vratne kičme i 2 emng ge. Imam 24 godine, 182cm, 72kg (pre početka tegoba 82kg, težinu sam smanjio na svoju ruku logikom da će se smanjenom težinom smanjiti i pritisak na nerve) . Alergičan sam na penicilin. 

Poštovani,
Terapija Diprophos-om, je simptomatska terapija, za smanjenje upala. Znači ne leči uzrok. Što se ostalih pitanja tiče vezano za taj lek, deluje gde god se ubrizga.

Operacija je poslednje rešenje.

Očigledno da postoji promene u vratnoj kičmi koje su dovele do tih problema, i usled toga su uključene i ostale strukture, okolni zglobovi, mišići, nervi, koji pojačavaju probleme. Potrebno je lečiti te diskus hernije, uzroke tih problema, ali opet, bez direktnog pregleda stanja, nemoguće je zaključiti tačnu dijagnozu i vrstu terapije. Kiropraktika tu svakako može biti od pomoći.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 25.09.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #159049

Poštovani, pre nekoliko meseci sam osjetila jak bol u gornjem delu ledja, malo ispod lopatica, koji me je toliko presekao da nisam mogla ni da udahnem ni da hodam, plakala sam od bolova. Data mi je inekcija i bolovi su prestali. Te epizode ukočena su se pojavljivale vise puta. Snimala sam kičmu i otkrivena mi je mala iskrivljenost kičme i suženje izmedju dva diskusa l5 i s1. Nakon toga ja sada osecam jake bolove u vratu, lopaticama, rukama. . Često me i glava boli od vrata, dok me donji deo ledja ne boli uopste. Molim vas pomozite mi

Poštovana,
Ti problemi ispod lopatica, oko njih i u vratu nisu od tog problema na l5-s1. Vrlo je verovatno da postoje neke promene na vratnoj kičmi, jer gore navedeni simptomi mogu biti izazvani degenerativnim promenama u diskusima vratnih pršljenova. Takođe, zavisi i od svakodnevnih aktivnosti, posla, položaja, ali bez detaljnog pregleda, ne može se ništa tačno reći.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Fizijatrija i rehabilitacija | Odgovoreno: 17.08.2018
Odgovorio: dr Marina Markova

Pitanje broj #157747

Poštovani, nedavno sam preventivno odradio mr lumbalnog dela kičme i u zaključku stoji: bulging disc l4/l5 dorsolat. Sin. , bulging disc l5/s1 dorsomedialis, degeneratio disci i. V. L5/s1 a potom dijagnoza fizijatra je: dg. Syndroma lumbale chr. Bulging disci i. V l4/l5 et l5/s1 scoliosis vertebrae thoracolumbalis i predložena mi je fizikalna terapija. Kineziterapija strogo dozirano. Obuka zpp. Možete li mi reći, dok ne krenem na fizikalnu terapiju, ukratko da li je ozbiljnije stanje ili ne toliko pošto sam slabo razumeo reči fizijatra šta je konkretno u pitanju, a još manje čitajući izveštaj, hvala.

Poštovani,
Po snimku izgleda da je stanje hronično i ozbiljnije. Vaša dijagnoza govori o herniji diskusa, malom jastučiću između pršljenova, koji se deformisao i može da pritiska nerve i dovedi do bola u leđima, kao i u kukovima i niz noge do stopala. Ako se ne leči, tretmanom koji je prilagođen pacijentu (jer nije svaka diskus hernija ista) može dovesti samo do još većeg propadanja i većih problema. Jedino pri pregledu uživo može da se postavi prava dijagnoza i da li da se leči konvencionalno (fizikalna terapija, operacija) ili vrlo uspešno pomoću alternativnih metoda (kiropraktika, masaža) .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 140 |  Sledeća»