Ocenite članak:
  • 29
(2.97 / 29)

Elektronske cigarete (ni)su opasne


elektronske-cigarete-ni-su-opasne

Uz elektronsku poštu, elektronske knjige i elektronsku kupovinu, u poslednje vreme sve više Amerikanaca koristi i elektronske cigarete. Kažu, ne ugrožavaju zdravlje, ne zagađuju okolinu i ne podležu zabrani pušenja na javnim mestima.

Te cigarete, uglavnom proizvedene u Kini, prvi put su se pojavile u Americi pre nekoliko godina i više nisu novost. Puši ih oko pola miliona Amerikanaca. Odvikavanje od pušenja je dug i mučan proces, a mnogi kažu da im je umnogome pomogla ova cigareta.

Elektronska cigareta izgleda kao obična cigareta. Sastoji se od metalne cevčice sa komorom u koju se stavlja punjenje tečnog nikotina a ima i deo koji liči na filter. Jedno punjenje odgovara dvema kutijama klasičnih cigareta.

Kada pušač snažno povuče, baterija momentalno zagreje komoru sa tečnim nikotinom a zatim aktivira raspršivač i "zavisnik od duvana" može da uživa. Dok je uključena, na vrhu cigarete se vidi prigušeno crvenkasto elektronsko svetlo.

Ali pušenje elektronske ili i-cigarete nije pušenje u pravom smislu. Nema primarnog ni sekundarnog dima i nema pikavaca. Nema štetnih sastojaka kao što su katran, ugljen monoksid i stotine drugih, već samo nikotin.

Proizvođači ovih cigareta priznaju da njihovi uređaji ne podstiču korisnike da prestanu da puše.

Naravno da bi bilo najbolje ostaviti pušenje, ali kao što svi pušači znaju - to ne ide baš lako. Elektronska cigareta je, kažu njeni proizvođači, dobra alternativa, koja omogućava "zdravije pušenje".

Nekoliko američkih saveznih država, kao i federalna Administracija za kontrolu hrane i lekova, ipak insistiraju na tome da je "nikotin nikotin", da izaziva zavisnost i da bi i i-cigarete trebalo staviti pod strogu kontrolu.

Svetska zdravstvena organizacija takođe savetuje da se elektronske cigarete ne koriste, jer nema dokaza da su bezbedne, niti da mogu pomoći pušačima pri odvikavanju od pušenja.

"U pluća se unosi fina nikotinska 'izmaglica', ali možda i mnoga druga toksična jedinjenja", kaže Daglas Bečer, direktor Inicijative protiv duvana pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Prema njegovim rečima, nema ni nikakvih naučnih dokaza koji bi potvrdili efikasnost pri odvikavanju od pušenja, niti bezbednost elektronske cigarete jer još nisu urađeni relevantni toksikološki testovi i klinička ispitivanja. Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru