Ocenite:
  • 61
(2.8 / 61)

Duboka venska Tromboza (Trombophlebitis profunda)

Duboka venska tromboza (Trombophlebitis profunda) spada u najčešće bolesti perifernog venskog sistema. Zapaljenjski proces i stvaranje tromba u dubokim venama su usko povezani i isprepletani tako da ova bolest ima dvojak naziv.

Uzrok nastanka

Wirchowljev trijas – staza, povreda venskog zida i hiperkoagulabilnost imaju najveći značaj u ovoj teškoj bolesti. Bolest se javlja posle porođaja, kod operisanih bolesnika, u toku imobilizacije, kod operisanih bolesnika, u toku duge imobilizacije, kod izvesnih hematoloških i malignih bolesti, u slučaju dehidratacije, primene oralnih estrogenih kontraceptivnih sredstava, u slučaju kompresije na proksimalni deo venskog sistema i u drugim poremećajima. Duboka venska tromboza se znatno češće javlja na donjim ekstremitetima.

Klinička slika

Bolesnici se žale na otok, napetost, bol u ekstremitetu ili delu ekstremiteta. Ekstremitet je otečen, koža može biti bleđa, staklasta i osetljiva na pritisak. Obim ekstremiteta je povećan. Znaci zapaljenja se manifestuju leukocitozom i ubrzanom sedimentacijom. Najteža komplikacija duboke venske tromboze je plućna embolija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, laboratorijskih analiza, doplera krvnih sudova, scintigrafije, flebografije.

Lečenje

Duboka venska tromboza zahteva hospitalizaciju i intezivnu negu prvih dana. Sprovodi se kontinuirano davanje heparina, zatim oralna antikoagulantna terapija. Fibrinolitička terapija se primenjuje u težim slučajevima kada postoji velika opasnost od nastanka plućne embolije. Noga treba da je lako elevirana, a preporučuje se i nošenje kompresivnih čarapa.

 Komentari: 3 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar