Ocenite članak:
  • 52
(2.79 / 52)

Dr Feel Good odgovara


Autor: dr Saša Plećević    

dr-feel-good-odgovara

Astma nije prepreka

Pitanje za Dr Feel Gooda: Moj sin ima astmu. Da li je za njegovu bolest dobra fizička aktivnost? Da li mu to može pomoći?

Zabrinuta mama

Dr Feel Good odgovara: Redovna fizička aktivnost koja se sprovodi pod stručnim nadzorom lekara zaslužna je za smanjenje terapije kod dece obolele od astme, pokazalo je istraživanje sprovedeno u SAD. U studiji je učestvovalo nekoliko stotina dece koja boluju od lakšeg oblika astme. Tokom dva meseca sprovođenja redovne aerobne fizičke aktivnosti, pod kontrolom lekara, deci je zdravstveno stanje popravljeno do te mere da su lekari opravdano smanjili dnevnu dozu lekova. Dakle, astma Vašem detetu neće smetati da se bavi fizičkim aktivnostima. Naprotiv, delovaće blagotvorno na njegovo zdravlje.

Bol u leđima

Pitanje za Dr Feel Gooda: Kako da se oslobodim bolova u leđima? Hvala

Mirko, Kragujevac

Dr Feel Good odgovara: Najve ći uzrok bola u leđima su fizička neaktivnost, sedeći način života i genetske predispozicije. Redovna, umerena i individualno programirana fizička aktivnost ojačaće mišiće leđa koji štite kičmu od povreda i pomažu da telo držite uspravno. Vežbama ćete, osim bola u leđima, sprečiti njegove posledice: nervozu, depresiju, neraspoloženje. Ipak, budite oprezni: bol u leđima ne možete smanjiti samoinicijativno, morate se obratiti lekaru za savet.

 

Odgovorite na pretnje osteoporoze

Pitanje za Dr Feel Gooda: Da li je istina da fizička aktivnost jača kosti i usporava osteoporozu?

Gordana

Dr Feel Good odgovara: Izme đu 30 i 40 godine starosti kosti počinju polako da gube čvrstinu, elastičnost i gustinu. Jednostavno, počinju da propadaju. To je normalan fiziološki proces, ali i on se može odložiti. Pravilan način ishrane, redovna, umerena, individualno programirana fizička aktivnost mogu da uspore i prolongiraju proces starenja kostiju. U okviru svojih redovnih fizičkih aktivnosti trebalo bi da praktikujete i vežbe sa opterećenjem, koje u mnogome pomažu da kosti ostanu što duže zdrave.

Doktor feel Good samo za Vas...

 Komentari: 3 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru