Ocenite članak:
  • 84
(3.44 / 84)

Doktor Feelgood - Zdrav i pravilan doručak


Autor: dr Saša Plećević    

doktor-feelgood-zdrav-i-pravilan-doručak

Jedna od najbitnijih stavki koja se tiče pravilne ishrane odnosi se na to da ona treba da bude raznovrsna, ali i redovna. SZO preporučuje pet obroka dnevno, tri glavna i dve užine. Svi obroci su važni, ali je doručak ipak najvažniji obrok u toku dana. Nakon buđenja, pred nama je ceo dan tokom kojeg ćemo morati da budemo fizički aktivni, a za to je neophodna energija.
Metabolizam je ujutru najbrži, što znači da, ukoliko u to doba ne unesemo hranu u organizam, naše telo počinje da pati. S druge strane, oni koji izbegavaju doručak ili tvrde da preko dana ne stižu da jedu, uglavnom to nadoknade u večernjim časovima, što je najpogubnija moguća varijanta. Doručak bi trebalo da predstavlja kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti. Poželjno je da bude "jak" i obilan, ali istovremeno i zdrav.


Uz napomenu da ne morate striktno da se pridržavate navedene gramaže, navešću vam nekoliko primera pravilnog kombinovanja doručka:

1. U čašu nemasnog jogurta sa 1% mlečne masti stavite pet kašika ovsenih pahuljica.

2. Iseckanu jednu breskvu stavite u blender, dodajte čašu nemasnog jogurta i sami napravite voćni jogurt. U to dodajte ovsene pahuljice.

3. Integralna kifla i čaša nemasnog jogurta.

4. Uzmite dva parčeta crnog hleba ili integralnu kiflu, na to stavite parče nemasnog sira, "zasladite" sa malo paradajza i krastavaca.

5. Pet kašika žita kuvanog na vodi pomešajte sa desetak zrna sirovog badema i pet suvih šljiva, i sve to prelijte sa pola šolje nemasnog mleka.


Zdrav-i-pravilan-doručak

Veoma je bitno da ne doručkujete "s nogu", već kod kuće, polako za stolom, i to nakon što uradite nekoliko vežbi istezanja. Ukoliko ujutru izdvojite 10-15 minuta za doručak i neke lagane vežbice, tokom čitavog dana imaćete više energije, bićete raspoloženiji, efikasniji na poslu, a tako ćete sačuvati i svoju mladost.

 

Doktor feel Good samo za Vas...

 Komentari: 9 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru