Ocenite članak:
  • 70
(3.17 / 70)

Doktor Feel Good trening


Autor: dr Saša Plećević    

doktor-feel-good-trening

Opis treninga

Prvi deo Dr Feelgood treninga (mišićna fleksibilnost) počinje vežbama fleksibilnosti (do 10 min). Cilj je zagrejati tetive, mišiće, zglobove, kosti, ligamente i tako ih pripremili za kasniji naporniji rad. Ove vežbe su važne i zbog toga što na taj način preusmeravamo i ubrzavamo cirkulaciju a istovremeno učimo i da dišemo kako bi prilikom treninga kiseonik pravilno došao do pluća, srca, mozga i svih ostalih organa.

doktor-feelgood-aerobik-treningDrugi deo Dr Feelgood treninga (kardiovaskularna izdržljivost), traje oko 20 min. To su vežbe izdržljivosti koje se rade u preporučenoj zoni, zoni zdravlja (aerobne vežbe). One angažuju 60 do 70% maksimalnog srčanog kapaciteta jer tako ne ugrožavaju srčani rad već ga samo pospešuje.Vežbama se poboljšava sposobnost srca da pumpa krv, povećava se gustina kapilara i koncentracija enzima u mišićima i njihov kapacitet, povećava se izdržljivost celog tela.

Treći deo Dr Feelgood programa odnosi se na vežbe mišićne snage i izdržljivosti koje treba raditi oko 25 min. Ovaj deo treninga podrazumeva vežbanje sa opterećenjem (na spravi) i služi povećanju mišićne snage i izdržljivosti. Vežbe angažuju čitavo telo, jačaju mišićni tonus, zglobove i ligamente, njima se definiše oblik tela.

Četvrti deo Dr Feelgood programa traje 5 min, obuhvata vežbe rastezanja, to je takozvana zona rashlađivanja organizma

Preporuka je to da tri puta nedeljno vežbate u okviru programa Dr Feelgood, a još dva puta (dana) nedeljno. Između ovih treninga radite određene aerobne aktivnosti kao na primer, brza šetnja, plivanje, vožnja bicikla, vožnja rolera...

 

Doktor feel Good samo za Vas...

 Komentari: 9 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru