Ocenite članak:
  • 66
(3.32 / 66)

Doktor Feel Good odgovara


Autor: dr Saša Plećević    

doktor-feel-good-odgovara

Da li je gubitak svakog kilograma zdrav?

Na pitanja odgovara doktor Feel Good
Nedavno sam držala dijetu i poprilično smršala. Da li sam sa izgubljenim kilogramima izgubila i zdravlje?
Marija, Novi Sad

Doktor Feel Good: Brze dijete često su pogrešne, a mogu dovesti i do mnogih poremećaja i bolesti. Takođe, mogu da ubrzaju proces starenja. Program Dr Feelgood preporučuje svima koji žele da izgube višak kilograma, a da pritom sačuvaju i unaprede svoje zdravlje, da slede zapovesti pravilne ishrane.
Na prvom mestu, ishrana mora da bude individualno određena. To se postiže pregledom i konsultacijama sa doktorom koji je specijalista za ishranu - nutricionista i drugim kompetentnim stručnjacima.
Već isprobane dijete pomoću kojih je neko iz vaše okoline uspeo da izgubi nekoliko kilograma, program dr Feelgood nikako ne preporučuje, jer kilograme možete izgubiti i biti zadovoljni svojim novim izgledom, ali vam organizam neće biti zahvalan na tome. Gubitak viška telesne mase ne znači i gubitak telesne masti. Režimom ishrane koji ne odgovara vašem organizmu gubite mišiće, tečnost, minerale, vitamine, oligoelemente, a procenat masti se povećava i to je ono što dovodi do bolesti i preranog starenja.
Program dr Feelgood preporučuje da optimalni nivo masti za žene koje se rekreativno bave sportom bude od 21 do 24% u odnosu na ukupnu težinu, a za muškarce od 14 do 17%.

Kontrolu procenta masti u organizmu možete obaviti u ustanovama koje su za to specijalizovane.
Samo pod stručnim nadzorom po pitanju ishrane i uz pravilnu fizičku aktivnost možete steći zdravo i nikad lepše telo, izbeći stres i biti dugo mladi.
Ponavljam, optimalni nivo masti kod žena je 21 - 24%, a kod muškaraca 14 - 17%.

Obavezna večera

Pitanje za Doktor Feel Gooda: Čula sam da je vrlo efikasna dijeta koja podrazumeva izbegavanje večernjih obroka. Kakav je vaš stav?
Radoznala, Beograd
.
Doktor Feel Good: Pravilan način ishrane podrazumeva pet obroka dnevno - tri glavna jela i dve užine. Dakle, večera je neizostavna, s tim što treba imati u vidu da se na spavanje ne odlazi najmanje dva sata nakon poslednjeg obroka. Između poslednje užine i večere treba da prođe oko dva sata. Koliko god je važno večerati, istovremeno je važno i voditi računa o tome šta će nam biti poslednji obrok u toku dana. Program Dr feelgood, podsećam, podrazumeva izbegavanje "četiri bele smrti": belo brašno, beli šećer, so i masnu hranu.
S druge strane, za večeru preporučuje unošenje posnih proteina (nemasno meso i manje masni mlečni proizvodi), salate (zelena, paradjaz, krastavac, brokoli, spanać, luk, peršun, kupus).
U večernjim časovima treba zaboraviti ugljene hidrate (hleb, testenine), ali i pojedine vrste povrća (kukuruz, boranija, grašak, šargarepa, krompir). Takođe, pogrešno je večeru zameniti voćem jer, ukoliko se ono konzumira u kasnim satima, prelazi u mast.

Primeri zdrave večere su:

1. kriška posnog sira i salata
2. jogurt sa 1% mm i salata
3. tunjevina na vodi i salata
4. tri kuvana belanceta, kriška posnog sira i salata
5. ćuretina ili piletina bez kožice i salata

Podrazumeva se da večera ne sme biti obilna, jer na taj način opterećujemo želudac. Umerene porcije nam pružaju sitost, a nivo šećera u krvi je konstantan. Ako se u toku poslepodnevnih časova bavite nekom fizičkom aktivnošću, ne zaboravite da uz večeru dodate i parče crnog hleba.

Mršavite uz masti

Pitanje za Doktor Feel gooda: Želim da oslabim, pa me zanima koje masti i u kojoj količini smem da unesem u organizam?

Doktor Feel Good: Dijete koje nalažu izbegavanje masti nisu dobre. Naime, treba izbegavati loše masti, a unositi dobre. Loše masti se nalaze u masnom mesu (svinjetina, jagnjetina, iznutrice, guščije i pačje meso, salame, čvarci), rečnim ribama (som, šaran), kao i u masnim mlečnim proizvodima.
Čak i morski plodovi mogu biti opasni jer su puni holesterola. Zato jedite posna mesa (ćuretina, piletina, posna divljač, konjsko meso, piletina bez kožice, govedina), posne mlečne proizvode, zdravu ribu (skuša, srdela, tunj, losos, pastrmka, štuka). Meso i ribu pripremajte na teflonu bez prženja, a po završetku prelijte ih zdravim, hladno ceđenim uljima (suncokretovo, maslinovo, susamovo, bundevino). Pravilna ishrana daje energiju, štiti od infekcija i bolesti, pomaže da jasno mislimo i održava telo u dobroj kondiciji.

Doktor feel Good samo za Vas...

 Komentari: 15 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru