Diabetes mellitus (Šećerna bolest) tip 1

1 | 2 |  Next »

  poslao: Peter | Datum: 15.12.2015


Ovako dobar a ne (pre) obilan članak nisam našao nigde. Sad su mi mnoge stvari jasnije. Hvala.

  poslao: Branislav Lazić | Datum: 04.05.2012


Nemanja, ja imam diabetes tip i od 1995 god. Od prije dvije god. Primam levemir i novorapid 4 puta na dan. Do sada nisam imao nikakvih komplikacija, vezanih za diabetes, ali trudio sam se da se pridržavam režima prehrane. Mada je bilo i puno opuštanja, vjerovatno i više nego što je trebalo. Diabetes sam dobio sa 23 god. Poslije 4 god. Sam se oženio i imam dva sina i kćerku. Bavim se, uspješno privatnim biznisom već poprilično dugo. Nemoj se predavati, i ko god ti kaže da se opustiš i ne misliš o diabetesu, nije ti prijatelj.

  poslao: Dragana Brakovic | Datum: 13.01.2012


Moj sin je vec 4 godine na insulinu. Interesuje me novi zakon po kojem mu mesecno sleduje 50 tracica za kontrolu secera u krvi. Pri tome prima 4 doze insulina dnevno. O cemu se radi?

  poslao: Nemanja Bozic | Datum: 19.10.2010


Ja sam Bozic Nemanja 1988 godiste i vec skoro godinu dana imam secer tipa 1 i u pocetku kada sam ga dobio smrsao sam 15kg i ostao sam na toj kilazi... Otisao u bolnicu i tu tamo vamo kao doveo ga pod svoje i izasao i nisam se pridrzavo nicega i evo sada sam smrsao jos ne znam ni ja koliko i bas mi je lose osecam da propadam iznutra vec 3 meseca pijem po 10litara vode dnevno idem u wc svakih pet minuta i mnogo mi je lose i pulsira mi glava i secer mi je non stop 30... Osecam da umirem. Ljudi trazim pomoc i saveti sta da radim osim onoga kao idi u bolnicu. Zamisli da zivim u nekom selu gde je prva prodavnica na 25 kilometara i da nemam uslova... Sta da radim...

Hvala u napred

  poslao: vedrana | Datum: 04.04.2010


Imam sina od 13 god. Koji je na insulinu 4 puta dnevno već dvije godine, koristi insulatard i aktrapid. Iako je regulacija zadovoljavajuća, potrebno je preći na analoge jer se gore navedeni povlače iz upotrebe. Dr. Savjetuje uvesti i petu dozu i pustiti dijete da jede koliko hoće, napominjem da je normalne visine i težine, čak i napredniji od svojih vršnjaka. Ta peta doza da bude svakodnevna, što je mene kao roditelja dovelo u situaciju da ne znam šta dalje. Na četiri doze sa novim insulinom dobro reaguje, tako da je moje mišljenje da je peta bespotrebna, sem naravno ako bi bilo nepredviđenih skokova šuk. Interesuje me vaše stručno mišljenje. Sada koristi novorapid i levemir, 4 puta.


1 | 2 |  Next »