POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Dečija i adolescentna psihijatrija  (505)

Lekari saradnici

    Dr Dušanka Petrović
    mr sci dr Miodrag Stanković
    dr Tijana Antin Pavlović
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 16.04.2018
Odgovorio: dr Tijana Antin Pavlović

Pitanje broj #155491

Poštovani, 

Imam dečaka od 23 meseca. On sve razume ali problem je njegov nagli bes koji ga ponekad snađe. Toliko pobesni da lomi predmete, ujeda nas, udara, vrišti iz sve snage, čak lupa glavom, a plač je neverovatan tako da ga po pola sata ne možemo smiriti. Napadi se jave odjednom nakon spavanja ili kad mu nešto nije po volji i ne uradiš po njegovom, a ume da plane za glupost ili sitnicu. Tipa skinuli smo mu bluzu ili preneli preko asfalta, a hteo je sam da prođe i tera nas da ga vratimo na predhodno mesto da sam prođe, da mu vratimo bluzu onako kako je zamislio koja ruka ili to, mora otac a ne ja itd. Kako postupati?

Poštovana,

Kako Vaše dete razume složenije naloge koje mu dajete? Kako reaguje kada ga pozovete imenom? 
Uradite mu analizu tri uzastopne stolice na gljivice, prisusutvo candide u stolici može da daje nagle izlive besa i ponašanje koje ste opisali. Pa se javite sa rezultatima.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 16.04.2018
Odgovorio: dr Tijana Antin Pavlović

Pitanje broj #156432

Poštovani,

Imam dječaka 14 godina. Od kada je krenuo u školu neće da uči. Vodila sam ga prije dvije godine i kod dječijeg psihologa da vidim ima li nekih problema koji bi mogli uticati na učenje, ali doktorica je nakon svih obavljenih razgovora i testiranja rekla da je čak i natprosječno inteligentan. Moj problem je što ga uopšte ne mogu motivisati na učenje. Svaka mjera je bezuspješna. On je potpuno ravnodušan na bilo kakve mjere po sistemu nagrade, kazne i razgovora. Stalno sa njim razgovaram da saznam da li ima nekakav problem i da li mu je potrebna nekekva pomoć, ali on kaže da je sve u redu i da mu nije potrebna pomoć. Do šestog razreda sam mu dosta pomagala oko učenja i učila ga kako da uči. Sada je osmi razred i svake godine su ocjene sve lošije. Imate li neko rješenje za ovaj naš problem? Razrednica me ubjeđuje da je to pubertet, ali meni je neprihvatljivo da baš zbog toga ne voli toliko da uči. Sa starijim sinom (ima sada 27 god) sam se isto ponašala, ali nije bilo ovakvih problema, jer smo uspijevali da kroz razgovor nađemo "zajednički jezik" što sa mlađim ne uspijevam. Da li negdje griješim? 

Poštovana,

Svakako bi trebalo porazgovarati ponovo sa Vašim sinom i sa Vama, možda je prisutan problem pažnje, ne mora da znači da neće da ući, može tako da izgleda.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 16.04.2018
Odgovorio: dr Tijana Antin Pavlović

Pitanje broj #156551

Poštovani,

Moj sin ima 22 godine. Uspešan na fakultetu. Odjednom imao svađu sa drugom sa fakulteta. Sad priča kako ga prate, kako ga kontrolišu, kako znaju sta misli. I odjednom neće više na fakultet. Da li treba da se zabrinem i preduzmem nešto?Objektivno kćerka kaže koja je zajedno sa njim da on izmišlja.

Poštovana,

Svakako ne treba potcenjivati misli i ponašanje koje ispoljava Vaš sin. Savetovala bih Vam da ode na razgovor sa psihijatrom koji će proceniti da li se radi o "izmišljotinama" ili ne. Preporučujem institut za mentalno zdravlje ili ukoliko imate psihijatra u domu zdravlja obratite se njemu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.01.2018
Odgovorio: dr Tijana Antin Pavlović

Pitanje broj #154524

Poštovani,

Imamo u bližoj okolini dete staro 23 meseca koje još uvek ne govori. Ne kaže ni mama ni tata nit pogleda u njihovom pravcu ako ga neko upita “ko je ovo? ” ili “gde je mama? ”, ne okreće se ni na naše pokazivanje prstom ka nečemu u sobi. Upoređujemo ga sa decom nekih naših prijatelja i primećujemo razliku. Ovo dete je fokusirano na tv, ukoliko je upaljen, ne konstatuje drugu decu, često se vrti u krug ili žmirka kad pogleda u neki izvor svetlosti, jednom u sto puta se okrene kada ga neko pozove, ne pokazuje prstom, ne zna da pokaže “gde je nos, oči, kuca, maca. . ” sa druge strane jako je milo dete, često hvata druge za ruku i vodi do onoga što želi da pokaže (nikad ne pokazuje prstom nego treba sami da zaključimo šta traži), voli igre skrivanja i ima i svoju omiljenu igračku, ponekad imitira kao drži telefon na uhu ali ništa ne govori, kontakt pogledom nije toliko čest. Imali smo prilike biti u prostoriji u kojoj je boravilo dosta ljudi, što poznatih njemu što nepoznatih, ali je on besciljno šetkao, skakao po kauču, mlatara glavicom i smeje se, ne gleda ni u koga, kao da je tu sam. Ispitan mu je sluh i sve je u redu, dobio je uput za institut za patologiju govora iako pedijatar tvrdi da se može čekati do druge godine. Jako nam je drago dete pa Vas molimo ako nam možete napisati, i pre njihove procene deteta, da li ovakvo ponašanje podseća na spektar autizma?

Poštovana,

Ovo što ste opisali odgovara kliničkoj slici deteta sa poremećajem iz autističnog spektra. Mišljenja sam da ne treba čekati drugi rođendan, savetujem pregled dečjeg psihijatra i defektologa, i što pre započinjanje stimulativnog logopedsko-defektološkog tretmana.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.01.2018
Odgovorio: dr Tijana Antin Pavlović

Pitanje broj #154789

Poštovani,

Moj problem počinje pre otprilike mesec i po dana kada sam počeo čudnije da vidim sve oko sebe, u suštini sve je isto ali je opet nekako različito. Nedelju dana posle toga počeo sam da imam tahikardije i plitko disanje, par dana posle počeli su napadi panike, bolovi u glavi, stomaku, leđima, vratu, i neprestane misli o bolestima. Otišao sam kod lekara i nalazi biohemije su mi bili u redu, urinokultura u redu, snimak pluća u redu, ekg u redu. Vratio sam se svom lekaru opšte prakse sa tim nalazima (usput od početka svega imam blagu vrtoglavicu bol u glavi i zanošenje), lekar opšte prakse me je poslao na orl da proverim ravnotežu (babynski weill uredan, shaking test uredan), sve u svemu na orl sve u redu ali je lekar insistirao da odem na neurologiju Dr. Subotić, gde nisam zatekao neurologa nego psihijatra koji me je pregledao psihijatrijski i neurološki nešto minimalno (osnovno). Psihijatar je rekao da je vrlo moguće da imam anksioznost i da sam imao panične napade koji su vrlo verovatno uzrokovani stresom. Na kraju krajeva ja više ne znam šta da radim, osećam se bolesno tj. osećam se loše, koristim kapi valerijane za smirenje i stanje mi se čas poboljša čas sloši. 

Poštovani,

Koliko imate godina i da li Vam je kolega na klinici prepisao odgovarajuću terapiju?

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 101 |  Sledeća»