POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Dečija i adolescentna psihijatrija  (510)

Lekari saradnici

    Dr Dušanka Petrović
    mr sci dr Miodrag Stanković
    dr Tijana Antin Pavlović
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 01.07.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157950

Poštovani,

Imam ćerkicu staru skoro 4 godine. Ima problema sa govorom, retko koju reč izgovara čisto, pretežno prve ili zadnje slogove izgovara. Slabo ili nikako sklapa rečenice, zna sva slova, boje, brojeve, voće, povrće itd. Pomalo i čita ali malo teže razumljivo. Zna pesmice, imitira šta joj se svidi, voli da se igra ali nijedna igra ili igračka joj ne drži pažnju duže od 20ak minuta izuzev kad smo na igralištu. Prilazi deci ali ne može komunicirati pa se nekad "ludira" da bi im privukla pažnju. Često je nasmejana i zna da inicira igru. Kad je zovemo ne odaziva se uvek, već ponekad. Kontakt s očima nije dugotrajan ali ga ima izuzev kad pevamo pesmice ili joj nešto objašnjavamo onda nas gleda dugotrajnije. Razume skoro sve komande ali ne odgovora kad je pitamo npr. kako si, šta si radila danas i sl. Pokazuje šta želi ili kaže, ponekad negoduje kad joj ne damo nešto. Na pregledu sluha nam je rečeno da slabije čuje na levo uvo. Bili smo kod psihijatra, logopeda ali samo dva puta na kratko i nisu nam ništa mogli konkretno reći, trebalo je  još par puta otići ali smo se preselili u inostranstvo. Svašta nam je padalo na pamet, od autizma pa nadalje. Interesuje nas koji problem naše dete ima. 

Poštovani,

Ne mozete očekivati da na sajtu dobijete dijagnozu ili rešenje nekog problema. Jedino što Vam mogu reći da pretpostavljam da Vaša ćerkica može da prevaziđe poteškoće sa govorom u radu sa stručnim licima koji će kroz detaljnije preglede utvrditi i razloge zbog kojij su nastali i u skladu sa tim nastaviti rad sa njom. Predlažem da se aktivirate što pre s obzirom da razvojni period traje do 5. godine, pa će najbolje reagovati na rad u ovom periodu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 01.07.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #158028

Poštovani,

Zanima me da li "krek" rekreativnim korišćenjem može da dovede do nekih zdravstvenih problema? Pod rekreativnim unošenjem mislim na oko 5-6 puta mesečno, naravno umereno. 

Poštovani,

Bilo da je kratkotrajna ili dugotrajna, zloupotreba ima mnogo nuspojava koje ozbiljno ugrožavaju zdravlje.
Kratkoročni zdravstveni rizici uključuju:
kardiovaskularne probleme (povišen krvni pritisak, ubrzano puls, povišena temperature)
ubrzano disanje
mučninu
čudno ili bizarno ponašanje
halucinacije (vidne i slušne)
sumanuta razmišljanja
paranoju
teskobu i paniku
gore navedeni negativni učinci se mogu javiti čak i nakon samo jedne jake doze.
dugoročne posledice zloupotrebe cracka se mogu javiti nakon par dana, sedmica, meseci ili godina kontinuirane zloupotrebe.
Dugoročni zdravstveni rizici uključuju:

kardiovaskularni problemi koji uključuju srčani i moždani udar
oštećenje kardiovaslukarnog sistema
pothranjenost, velik gubitak težine
zbunjenost/delirijum
trajne psihoze
oštećenja usana, desni i zuba
depresija, teskoba, iritiranost
ne čekajte da vam se psiho-fizicko zdravlje skroz ošteti da potražite pomoć.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #156950

Poštovani, 

Moja ćerka ima 15 godina, prvi je razred gimnazije, veoma uspešna u školi, vanškolskim aktivnostima i na takmičenjima (ovo nije pod pritiskom roditelja, naravno ohrabrujemo je i podržavamo ali ne vršimo pritisak, uglavnom smo tu da pomognemo ako treba ali retko treba), takođe i prilično omiljena u društvu. Samim tim imamo dosta poverenja u nju, tj. imali smo. Pre oko godinu dana izašla je u grad i tamo se sa društvom napila do obeznanjenja, zvali su nas da dođemo po nju, srećom ništa joj se loše nije desilo. Razgovarali smo, bila je kažnjena sa izlascima, pokušali smo da održimo neki balans da ne bi pala u depresiju i ne daj bože išla u neke ekstreme (misli o samoubistvu), vremenom se situacija nekako normalizovala, mislili smo pogrešila je, shvatila je, to je iza nas. Međutim sada se ponovilo, i to sa tabletom ekstazija na žurci na koju smo je pustili sa jednom grupom iz tih vanškolskih aktivnosti, sve se saznalo, zvali su nas, izbacili je iz grupe i sada smo u toj situaciji. Iskreno ne znamo kako da reagujemo, posebno što ona ne pokazuje kajanje i smatra da je to danas normalno i da mora s vremena na vreme "da pobegne od svog života", njene reči. Razgovarali smo, pričali ali je zatvorena i ne izgleda mi da išta od toga ima efekta. Nada da je od slučaja prošle godine naučila lekciju očigledno je pala u vodu, poverenja ne možemo da imamo, zaista nismo sigurni šta dalje. Smatramo da treba da krene / krenemo kod psihologa, ali ne znamo gde i kome da se obratimo za ovaj konkretan problem, pa Vas molim za savet. Privatno ili u državnom zdravstvu, svejedno je. 

Poštovana,

Divno je to što imate dete koje koristi svoje kapacitete na pravi način i to je jedan od dokaza dobrog vaspitanja. Situacije koje ste opisale spadaju u adolescentne krize. Svakako je dobro porazgovarati sa školskim psihologom koji će Vas uputiti na adekvatnog terapeuta u Vašem gradu. Njeno ponašanje je vrlo verovatno bunt i reakcija na stres koji ima zbog opterećenja koje ima u školskim i vanškolskim aktivnostima i da je to njeno praznjenje. Izbegavajte kazne za njeno ponašanje jer adolescenti to uviđaju kao ne razumevanje njihovog ponašanja, a njima je potrebna podrška da prevaziđu i verbalizuju emocije koje ih savladavaju. Najbitnije je da se ona zna da je vi volite i kada greši i da je volite zbog nje, a ne samo zato što je uspešna u školi i zato što je dete za primer.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157800

Poštovani, 

Da odmah istaknem da se ne radi o adolescentu nego djetetu od 3 godine (nisam uspjela naći odgovarajuću kategoriju, ukoliko postoji). Naime, trenutno sam u procesu razvoda (sporazumni, bez tenzija i rasprava). Radi mog novog posla, sin je trenutno s tatom, dok se malo ne smiri situacija oko selidbe i prilagodbe. Pošto bivši muž krajem godine također prelazi na novi posao i živjeti ćemo u različitim gradovima, dogovorili smo da sin neko vrijeme bude sa mnom (kod koga će boraviti nakon tog perioda ovisi o njegovoj prilagodbi i našim dogovorima). Ono što me zanima jest da li je za sina bolje da taj period bude kraći (2-3 mjeseca) ili da kod mene bude cijelu vrtićku sezonu (rujan - srpanj)? Da napomenem da sva pitanja oko razvoda rješavamo mirno, tako da smo oboje otvoreni za dogovor. Samo nas zanima kako će ta promjena utjecati na sina i koji vremenski period je bolji za njega, pošto nam je on oboma na prvom mjestu i nastojimo naći neko optimalno rješenje s obzirom na situaciju. Vjerujemo da mu je bolje da provede duži period, ali me ipak zanima dodatno mišljenje. 

Poštovana,

Svako dete je individua za sebe i najbitnije je da osluškujete njegove potrebe. Ako je Vaše dete po prvi put u vrtiću mozda bi najbolje bilo da se usmerite na privikavanje i polazak u vrtiću, što znači da kod vas provede vrtićku sezonu uz česte posete njegovog oca i uključivanje u vaše svakodnevne nove rutine.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157868

Poštovani, 

Imamo devojčicu od 4, 5 godina. Ona je dobro, pametno dete, ide u vrtić, tamo stalno dobija pohvale. Jedini evidentni problem u njenom ponašanju, jeste odbijanje odlaženja iz parkića, rođendana, dvorišta, kreće vrištanje, plač. Stalno traži još vremena za igru. Svaki put pre odlaska je podsetimo da ne bi trebala da vrišti, plače, otima se pri povratku, najavimo joj par minuta pre odlaženja da ćemo krenuti, to prihvati i opet isto. Razgovaramo sa njom dosta, ona zna šta je ružno u njenom ponašanju ali stalno to ponavlja. Molim Vas za savet.

Poštovana,

Iz Vašeg pitanja nisam mogla puno da zaključim o navikama koje Vaša devojčica ima, tj. na koj način provodi vreme kada nije u vrtiću i kako Vi odreagujete u tom trenutku kada ona počne da plače i odbija da ode iz parka.  Po ovome što ste mi dali od informacija mogu da zaključim samo da iz nekog razloga ne želi da se vrati u rutinu nakon igre, rođendana, ali i da još uvek nije usvojila poštovanje dogovora, što je sasvim u redu u skladu sa njenim godinama. Pre nego da odete negde odakle ona ne želi da se vrati postignite dogovor "bićemo u parku na primer sat vremena da bi posle mogle da idemo kući i sačekamo tatu sa posla"
Pored toga što sa njom razgovarate pokušajte da joj na praktičnim primerima pokažete da treba da ispoštuje dogovor ako ste joj rekli da se za par minuta kreće kući. Na primer "obećala sam da ću te sačekati iz vrtića i ispoštovala sam dogovor", " tata je rekao da će se vratiti sa posla za 15 min i ispoštovao je dogovor", pa kada budete ponovo u situaciji da ne želi da se vrati u rutinu podsetite je na te primere i na dogovor koji ste imali pre samog dolaska, postepeno će usvajati i taj model ponašanja.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 102 |  Sledeća»