Ocenite članak:
  • 30
(2.33 / 30)

Deca loše podnose Tamiflu


deca-loše-podnose-tamiflu

Lek "tamiflu" koji se uspešno koristi i protiv gripa H1N1, izazavao je nuspojave kod dece. "Dejli Mejl" piše da su deca osećala bolove u trbuhu, da su imali dijareju, povraćanje i noćne more. Problemi sa koncentracijom javljaju se nakon prestanka uzimanja leka.

Naučnici upozoravaju i na činjenicu da su deca, koja su uzimala "tamiflu", imala lošije rezultate u školi, pre svega zbog sporijeg rešavanja zadataka iz matematike.

Ovakvi rezultati istraživanja zabrinjavaju roditelje, a u Japanu se savetuje lekarima da "tamiflu" ne prepisuju deci i mladima do 19 godina starosti.

Istraživanje je obavjeno u tri londonske škole, a pokazalo je da čak 53 odsto učenika koji su uzimali "tamiflu" imalo nuspojave. Kod 29 odsto pojavila se mučnina, bol u trbuhu kod 20, dok je probleme u spavanju imalo 12 odsto testiranih.

U drugoj istraživanju u jednoj srednjoj školi u Engleskoj, nuspojave su se pojavile kod 51 odsto učenika. Njih 31 izjavilo je da se oseća bolesno, na glavobolju se žalilo 24, dok je 21 odsto učenika reklo da ima bolove u stomaku.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru