Ocenite članak:
  • 154
(3.03 / 154)

Češća ejakulacija - ređi rak prostate


Autor: ass mr sci med Saša Vojinov    

češća-ejakulacija-ređi-rak-prostate

Prema nedavno objavljenim rezultatima, do sada najveće studije u SAD, česti seksualni odnosi ili masturbacija može da zaštiti muškarce od nastanka raka prostate raka. Ispitivanje koje je trajalo više od osam godina i  obuhvata skoro 30000 muškaraca pokazuje da oni koji više ejakuliraju imaju manje izgleda da dobiju rak prostate.
U grupi ispitanika sa najučestalijom ejakulacijom (oko 21 put mesečno) rizik od nastanka raka smanjen je za oko trećinu u poredjenju sa muškarcima koji ejakuliraju samo sedam puta mesečno.

Dr Majkl Laicman i saradnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje SAD, ovim istraživanjem praktično su pobili dugo održavanu teoriju prema kojoj  velika učestalost ejakulacije povećava rizik od nastanka raka prostate.

Ipak, predstoji dugačak put do potpune potvrde nalaza ovog istraživanja, ističe Dr Grejem Giles, vodja sličnog ispitivanja u Australiji koje je uključilo 1500 muškaraca sa već utvrdjenim rakom prostate.

Svaki drugi dan

Na početku američke osmogodišnje studije ispitanici su popunili upitnik o učestalosti ejakulacije, a zatim svake druge godine. Nema pravila u učestalosti ejakulacije s obzirom na godine života, ali je svako povećanje za oko tri ejakulacije nedeljno, u poredjenju sa ispitanicima koji su imali 4-7 ejakulacije mesečno, povezano sa smanjenjem rizika od raka prostate za 15% ističe Dr. Laicman.
To znači da bi više od 12 ejakulacija mesečno ili prosečno svaki drugi dan bilo blagotvorno po zdravlje muškaraca.
 
Mada su rezultati ovog istraživanja statistički značajni, Dr Laicman je oprezan, jer ne veruje da u ovom trenutku ova istraživanja mogu da pruže neku opravdanu i ozbiljnu preporuku kojom bi se menjale navike u seksualnom životu u cilju ublažavanja rizika od nastanka raka prostate.

Ejakulacija - čišćenje prostate?

Laicman u SAD i Giles u Australiji slažu se da učestala ejakulacija može da bude jedan od načina koji može da prevenira nastanak raka prostate. Dr Giles, vodja australijskog istraživačkog tima, smatra da što češća ejakulacija obezbedjuje prostati kao žlezdi oslobadjanje ili neku vrstu čišćenja od karcinogena ili od materija koje mogu da posluže kao podloga za razvoj karcinogena.

Po drugoj teoriji učestalo pražnjenje tečnosti iz prostate može da stopira stvaranje kristaloidnih mikrokalcifikata u izvodnom kanalu koje mnogi povezuju sa nastankom raka prostate.

S druge strane ni jedna dosadašnja studija ne ispituje ejakulaciju kod tinejdžera što može, po rečima Dr Laicmana, da bude krucijalni faktor za razumevanje poruke istraživača- učestala ejakulacija (bez obzira kako izazvana) nije štetna i vrlo verovatno može muškarcu, uz uvek nesumnjivo prijatan osećaj, da zaštiti prostatu od raka.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru