Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti srca  (2380)

Lekari saradnici

    dr sci med Ivan Stojanovic
    MD MPH Ljubomir Ilic
    ass dr sc med Marija Zdravković
    dr Milan Mijailović
    dr Slađana Pavlović Nastić
    Docent dr  Sulejman Čolak
    doc dr Zoran Perišić
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 29.08.2015
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #136377

Postovani, imam 25 godina, bavim se sportom od svoje 6-te godine, poslednjih dve godine aktivno u teretani. Zadnjih godinu dana redovno imam panicne napade, ubrzan rad srca, strah od infarkta, pritisak (na kucnom digitalnom aparatu) merim svakodnevno po nekoliko pita, nekad je 120/80 nekad ide i do 160/90, vadio sam krv-rezultati idealni, holter srca-rezultati dobri, ekg-rezultati dobri, uz-srca-rezultati odlicni, test opterecenja srca-rezultati odlicni, kardiolog mi je rekao da mi je srce zdravo. Mene zanima da li je normalno to sto mi pritisak skace, cak su mi i nokti na rukama nekako modri, pa mi se desi da me nesto zigne u glavi-ja to odmah povezujem za mozdanim udarom, imam bas veliki strah od srcanog i mozdanog udara, ne smem vise da treniram jer me je strah. Neuropsihijatar mi je rekao je sve ok ali ja ne znam sta vise da radim. Ja sam sve te a alize radio u oktobru prosle godine, da li je moguce da se pogorsa nesto od tada?

Poštovani,
Samo zdravo srce može da se bavi sportom i da izdražava napore. Iz podataka se vidi da ste kardiološki potpuno zdravi. Mislim da je vaš problem psihičke prirode što ćete rešavati sa psihologom i psihijatrom. Do tada ne razmišljajte ni o infarktu niti o šlogu jer vaš pravilan način života (bez pušenje, alkohola i psihoaktivnih supstanci) garabtuje dobro zdravlje i dug život.
pozdrav
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 29.08.2015
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #136528

Moja dijagnoza je aritmogena displazija i imam ugradjen defibrilator. Terapija sotalol. Zanima me me na koji nacin aparat radi odnosno da li postoje neki stupnjevi kada se aparat pali. Stimulise li tahikardiju elektricnim impulsom ili kako? Jer dokotor mi je rekao da je bilo paljenja uredjaja, a ja nista nisam osjetila. I jos jedno pitanje da li smijem da koristim solarijum sa ugradjenim uradjajem, ima li to kakve veze? Postovanje

Poštovana,
Terapija sotalolom i ugrađen icvd su jedina terapija koja je adekvatna vašem poremećaju. Aparat miruje dok se ne javi poremećaj ritma, kada se aktivira i vraća srčani ritam u sinusni. Aktiviranje aparata, po pravilu, ne traba da osetite, ali vrlo retko možete da osetite peckanje.
dr milan mijailović
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 29.08.2015
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #139460

Postovani! 25. 10. 2013 mi je operisan cetvorostruki bajpas. Odlazim na kontrole i shodno mogucnostima imam pravilnu ishranu i stalno setanje od oko 5km dnevno. Sad su vrucine pa to neradim tako cesto. Interesujeme ka cu biti u mogucnosti da vozim biciklu u cilju rekreacije. U n. Banji sam bio na tesu opterecenja i izdrzao sam bez problema test opterecenja. Bio sam na invalidskoj komisiji sa svim lekarskim dokumentima i dali su mi 40% invalidnost. Sve ovo navodim da imate u vidu a ja se osecam odlicno.

Poštovani,
Drago mije da pročitam da pacijenti vode računa o načinu života. Iz vašeg teksta vidim da fizička aktivnost ne predstavlja problem, ne izaziva bol u grudima, gušenje, nedostatak vazduha. Natsavite sa pravilnim načinom života, zavisno i od vremenskih prilika, a stepen invalidnosti koji su ste dobili je više pravna forma nego pravo zdravstveno stanje.
pozdrav
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 29.08.2015
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #139520

Postovani, prije 10 mjeseci je sve pocelo, bio sam kod doktora zbog upale pluca ali se sve iskomplikovalo, poceo sam da osjecam jako lupanje srca i ubrzan rad srca, bolove u nogama, i malaksalost. . . Nisam znao o cemu se radi, i tek nakon mjesec dana me je posavjetovala jedna doktorica da odem da radim nalaze za koksaki. . . Radio aam ih u privatnu laboratoriju i nalazi su bili pozitivni. . . Nakon toga sam primljen u klinicki centar crne gore i ispitali su me od glave do pete i svi nalazi su savrseni. . . Nakon toga sam bio par puta kod privatnog kardiologa i svaki put mi je rekao da nemam nikakvih promjena na srcu. Zadnji put sam bio na kontrolu 15. 7 i naravno kao i do sada sve je bilo uredu, ali ja i dan danas osjecam jako lupanje bez ubrzanog rada i trnjenje lijeve ruke. . . Poceo sam sa treninzima ali nista se ne mjenja ni na gore ni na bolje. . . Samo bih volio da znam da li mogu da nastavim sa treninzima? I puls mi je u toku treninga oko 140 ali mislim da je to normalno jer nisam trenirao nista zadnje 2 godine i pusac sam (kutija dnevno) . . . . Hvala

Poštovani,
Verujem da je kolega koji vas redovno kontroliše i leči u pravu kada kaže da nema oštećenja srčanog mišića. Osećaj lupanjasrca ne znači uvek i ubrzan srčani rad, a pulas koji ste izmerili u naporu mislim da je dobar (niste napisali koliko imate godina da izračunamo puls do kojeg treba da se opteretite u naporu) . Znate da se popravljanje kondicije i opšteg stanje ne može za nak9oliko dana, poterbno je da postepeno povećavate opterećenje, na 15-ak dana. Naravno i prestanite da pušite jer sport i pušenje ne idu zajedno.
dr milan mijailović
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 29.08.2015
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #139686

Poštovani, imam dijagnozu paroksizmalne tahikardije i kao terapiju počela sam sa uzimanjem beta blokatora bisoprolol 2, 5mg 1x1/2 na dan. Osećam vrtoglavicu, pospanost, umor, mučninu, lupanje srca, trnjenje leve ruke uglavnom noću. Enzimi su mirni. Holter ritma je u granicama normale. Načinjena je ehokardiografija sa opisom prolapsa mitralne valvule mr 1+, tr 1/2+. Zamolila bih vas da mi pojasnite rezultate ehokardiografije, koliko su zabrinjavajući s obzirom da imam 30 godina? Takođe, da li je uzimanje beta blokatora uzrok što se osećam loše. Pritisak je uglavnom 100/60 i 110/70. Baka sa majčine strane je preležala infarkt miokarda. Treba li uraditi neke dodatne analize, preglede? Unapred zahvalna na odgovoru.

Poštovana,
Prolaps mitralne valvule daje tegobe koje ste vi upravi opisali. U terapiji se daju male doze propranolola, magnezijum, a zbog niskog krvnog pritiska možete da uzimate više tečnosti i koristite malo slaniju hranu. Svakako da su svakodnevne šetnje deo lečenja uz terapiju disanjem, a ako je potrebno uzimajte i male doze anksiolitika.
dr; ilan mijailović
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 476 |  Sledeća»