Moj email je*:
Moj pol je*:
Izaberite oblast*:
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Moje ime je (opciono):
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti srca  (2332)

Lekari saradnici

    dr sci med Ivan Stojanovic
    MD MPH Ljubomir Ilic
    ass dr sc med Marija Zdravković
    dr Milan Mijailović
    dr Slađana Pavlović Nastić
    Docent dr  Sulejman Čolak
    doc dr Zoran Perišić
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 29.12.2014
Odgovorio: dr sci med Ivan Stojanovic

Pitanje broj #133503

Poštovani, 
moj otac je operisao srce 29. septembra ove godine, zamenjen mu je mitralni zalistak i ugradjen bajpass. Sada se zali na bolove u grudima oko grudne kosti, da li je to normalno

Poštovani,
Ukoliko nema crvenila na rani ili sekrecije iz rane najverovatnije se radi o uobičajenim bolovima nakon operacije srca koji bi polako trebali da nestanu. Ukoliko se simptomi pojačavaju, ukoliko dodje do znakova infekcije rane ili ukoliko su vezani za fizički napor najbolje je konsultovati instituciju gde je uradjena kardiohirurška intervencija. Nestabilnost grudne kosti je takodje jedan od simpoma zbog koga treba postiti lekara.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 26.12.2014
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #133332

Imam 37 godina. I zadnjih deset dana preskakanje srca ili aritmiju. Počinje noću sa suvim kašljom koji je veoma jak. Nesanica, a posle u toku dana učestalo preskakanje srca. Pritisak varira. Imala sam i pre aritmiju i visok pritisak, ali ne ovako učestalo. Radila sam EKG bio je dobar. Mnogo me zabrinjava taj kašalj jer sutradan nisam sposobna za nikakav posao. Da napomenem da imam probleme sa ginekološke strane, ne dobijam redovno, ustvari samo sa lekovima izazivam menstraciju. Da nije to povezano s tim?
Hvala unapred.

Poštovana,
Preporučujem da se urade dopunske dijagnostičke metode: ultrazvučni pregled srca, 24 časovni EKG monitoring ( holter ekg-a) nakon čega ćemo znati da li se radi o pretkomorskim ili komorskim ekstrasistolama, da li postoje određeni fenomeni u vezi sa njihovom pojavom (paroci, tripleti) i da li je lečenje potrebno. A poremećaj ciklusa, izazvan hormonskim disbalansom može biti jedan od razloga za pojavu aritmije.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 26.12.2014
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #133374

Poštovani! 
Jutros je mojoj mami počela plaviti ruka. Počelo je od noktiju i sve do ručnog zgloba. Ima 48 godina, ima problema sa srcem, međutim ne uzima nikakve lijekove niti je uzimala i ne puši i ne konzumira alkohol. Poslije određenog vremena ruka se vratila u normalno stanje. Doktoru će tek za par dana otići. Voljela bih da mi kažete šta bi moglo biti i na šta vi sumnjate, naravno da ovo sve ne zamjenjuje odlazak doktoru, ali bih voljela da znam što više šta bi moglo da bude i svaki savjet bi mi dobro došao. 
Hvala unaprijed!

Poštovana,
Jako je teško odgovoriti na vaše pitanje samo na osnovu opisa. Najverovatnije da se radi o poremećaju cirkulacije u levoj ruci, razloga za to ima više i ne bih da ih sada nabrajam. U svakom slučaju treba da se uradi ultrazvučni pregled srca, doppler scan krvnih sudova leve ruke, RTG vratne kičme, a eventualno i skener vrata i leve ruke. Kolega će svakako tražiti i laboratorijske analize pa će na osnovu kliničkog nalaza doneti odluku koja dopunska dijagnostika treba da se uradi. Do tada majka može da koristi Aspirin, ne uzima slanu i masnu hranu, kontroliše krvni pritisak.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 26.12.2014
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #133487

Eho srca: situs solitus. Venke drenaže uredne. Na ias-u nisu uočeni hemodinamski znacčajni defekti. Perikardno masno jastuče 5,6mm. Av sklad. av valvule uredne morfologije pokreta. LK normalnih dimenzija i kontraktilnosti. Lvd=55mm fs=40% ivs=12, 4mm zz=11,4. lv massindex 61g/m2, 7 rwt 43% . Krvni sudovi na bazi srca uredne morfologije i protoka. Ao luk levi bez anomalija.

Poštovani,
Na osnovu izveštaja zaključujem da se radi o normalnom (fiziološkom) nalazu. Zidovi leve komore su blago hipertrofični, verovatno se radi o sportskom srcu. Nemate razloga za brigu.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti srca | Odgovoreno: 18.12.2014
Odgovorio: dr Milan Mijailović

Pitanje broj #132763

Imam 17 godina i imam šum na srcu od detinjstva, da li smem da idem u teretanu?

Poštovani,
Niste mi objasnili gde je mesto šuma, njegove karakteristike i da li ste do sada ispitivani u smislu uz srca, test opterećenja, kao i da li vam je savetovana terapija, poseban režim života. Većina šumova iz detinjstva su funkcionalni, tj. ne predstavljaju medicinski problem i gube se nakon puberteta. Tek nakon kardiološkog pregleda moguće je izjašnjavanje o fizičkim aktivnostima i stepenu opterećenja, pa vas očekujem u DZ Jedro radi dopunske dijagnostike.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 467 |  Sledeća»