POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti organa za disanje  (817)

Lekari saradnici

    Prim. Dr Dušanka Milošević
     Milan Rančić
Pitanje iz oblasti Bolesti organa za disanje | Odgovoreno: 09.05.2017
Odgovorio: Prim. Dr Dušanka Milošević

Pitanje broj #152032

Poštovani, 

Moj muž godinama unazad ima problema sa disanjem. Nos mu je konstantno zapušen pa je primoran da diše na usta. Muči ga i sekret zelenkasto-žute boje praćen neugodnim mirisom kao i suv kašalj. Uveče tokom sna izrazito otežano diše (njemu to ne smeta, ali deluje kao da se guši). Pri poseti lekaru, dobije antibiotike koji mu trenutno dok uzima terapiju ublaže problem sa nosem, ali ne i ostale probleme. Radio je i alergo testove, i rezultati govore da nema nekih značajnih alergija.
Interesuje me Vaše mišljenje kome možemo da se obratimo. 
Hvala

Poštovana,

Preporučujem konsultaciju sa otorinolaringologom i pulmologom.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti organa za disanje | Odgovoreno: 24.02.2017
Odgovorio: Prim. Dr Dušanka Milošević

Pitanje broj #151089

Poštovani, 
već sam vam pisao oko izražene alergije koju sam testiranjem i ustanovio, na epitel pasa i mačaka. Kako od pre mesec dana imam psa, javili su mi simptomi alergije (curenje nosa, kijanje, crvenilo očiju, malaksalost i ukupna nervoza). Iste simptome sam imao kada sam od 1998. Do 2011. Godine imao i mačku ali nikada nisam radio kožni test. Kao mali sam imao psa i nisam imao alergiju. Barem roditelji to ne mogu da potvrde. Kako mi se sada ista reakcija desila, uradio sam kožni test koji je potvrdio 10x10 mm - pas i mačka i histamin 6x6. Da bismo utvrdili rast, nalaz je pokazao epitel mačke 37. 0h i epitel psa 63, 5h. Odmah sam započeo sa terapijom nixara, 1x1 dnevno i danas će mi biti 22. tableta kako pijem. Paralelno sa tim uzimam ulje crnog kima, vitamin c i kalcijum. Simptomi koje sam prvobitno naveo su skoro pa nestali, osim eventualno blago ponekad peckanje očiju. Ono što mi se pre par nedelja pojavilo, onda kada su prethodni simptomi i nestali, jeste blagi osećaj prehlade u prsima. U toku dana osećam kao da imam blago grebanje u prsima i osećaj da moram* da kašljem. Tokom večeri, noći i jutra tog osećaja nema. Od 11 h počinje da se javlja. Zbog toga sam posetio pulmologa i uradio sam spirometriju. Oba nalaza, pre i posle pumpice su dobri: u granicama normale, posle ventolina poboljšanje 8%. Ja sam sve vreme vrlo blizu psa, maženje, igranje, ujedi tokom zaigranosti itd. Pas jedino ne spava u spavaćoj sobi sa mnom ali tokom dana ulazi u sobu (ne penje se na krevet). Moje pitanje vama je, jer sam dobio dva oprečna mišljenja. Po jednom, ja mogu da nastavim sa trenutnom terapijom i vidim u kom to pravcu ide. Ako poželim, da se odlučim za imunoterapiju, koja bi trajala oko tri godine senzibilizacije kapima na alergen psa. Dobio sam info da se te kapi kupuju u Sloveniji i da bih sam njih kupovao, te dobijao način doziranja od pulmologa. Drugo mišljenje je da će mi biti sve gore i da terapija zapravo ne postoji osim da pas ide van ili da sačekam tri meseca i vidim promene. Ja ću svakako potražiti treće dodatno mišljenje ali me sada interesuje i vaše. Hvala na pomoći, Ivan.

Poštovani,
ili hiposenzibilizacija kapima ili se odreći psa ili česta terapija intranazalnim kortikosteroidima i antihistaminicima. Mislim da je najracionalnije se odreći psa, jer svaka alergija predstavlja dobru osnovu i za nastanak bronhijalne astme.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti organa za disanje | Odgovoreno: 19.02.2017
Odgovorio: Prim. Dr Dušanka Milošević

Pitanje broj #151022

Dobar dan, 
želela bih da pitam za mišljenje. Imam 17 godina i već par godina osećam otežano disanje, kao da moram da se naprežem da bih disala. U poslednje vreme se pogoršalo. Kao bebi dijagnostikovali su mi suženi kanal u nosu i poslali su me skoro kod otorinolarinkologa koji je pretpostavio da otežano disem zbog alegrija i dao mi tablete zbog toga. Medjutim, ja nisam alergična ni na šta, i sad se sve opet ponavlja, pa želim da čujem i vaše mišljenje.
Hvala.

Poštovana,
teško je odgovoriti na Vaše pitanje bez pregleda. Zakažite pregled na d.n.milosevic@gmail.com
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti organa za disanje | Odgovoreno: 25.01.2017
Odgovorio: Prim. Dr Dušanka Milošević

Pitanje broj #150523

Poštovani, alergo testom mi je konstatovana alergija na pse i mačke. Kako već mesec dana imam psa, požalio sam se na simptome alergije koji su potvrdjeni. Moji simptomi su kijanje, svrab u prsima, crvenilo očiju i dizanje dijafragme što uzrokuje neprijatne osećaje. Dr opšte prakse mi je prepisala nixar i claritin koje ću tek početi da uzimam. Kako su mi simptomi svaki peti ili više dan, mene interesuje da li postoji mogućnost za pronalazak adekvatne terapije kako bih sa psom imao suživot? Potencijalna senzibilizacija organizma ili terapija koja deluje na izmenu imuniteta. Hvala vam na vremenu.

Poštovani, pokusajte sa imunoglukan kapsulama koje se uzimaju na prazan želudac 1 sat pre obroka. Ovaj preparat povećava prirodnu otporonost organizma prema alergijama i infekcijama - imunomodulacija. Alergen je pljuvačka mačaka koja se nalazi na nihovoj dlaci. Specificna hiposenzibilizacija ne postoji. Dakle ostaju samo antihistaminici kao simptomatska terapija.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti organa za disanje | Odgovoreno: 24.12.2016
Odgovorio: Prim. Dr Dušanka Milošević

Pitanje broj #150053

Poštovani, bavim se pevanjem, i konstantno osećam nešto što bih opisao kao blagu inflamaciju duž celog larinksa, fonijatar je rekao da mogu polako da počnem da pevam ali da izbegavam da pričam. Koliko će vremena trebati da nestane ta inflamacija iz larinksa? Fonijatar je takodje rekao da su glasnice zamorene. - kako mogu da ih odmorim, koliko dugo im treba da se odmore? Imate li vi neki savet nevezano za moja pitanja? Dijagnoza je dysphonija, dijagnostikovana 20.12.2016. Klinički nalaz: endonazalno lividna sluznica, epifarinks slobodan, hoane prohodne. Meko nepce i jezik pokretni. Obe polovine larinksa dobro pokretne, disajni prostor uredan. Glotizna okluzija i osnovne karakteristike fonacije zadovoljavajući. Obostrano izražen lateralni lividitet. Endovideolaringostroboskopski - obostrano prisutne, simetrične i pravilne vibracije glasnica, uredne amplitude i očuvanog mukoznog talasa. Predlog terapije lekara: intenzivna fonijatrijska rehabilitacija uz vokalnu poštedu toaleta nosa i ždrela

Poštovani,
Postupite po savetu fonijatra i po završenoj rehabillitaciji kontrola kod istog fonijatra.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 164 |  Sledeća»