POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Bolesti oka  (1647)

Lekari saradnici

    Dr Gordana Pantelić
    Prof. dr Gordana Zlatanović
    dr Jasmina  Nikolić
    dr Marko Zlatanović
    dr Radmilo Milenović
     Suzana Manić
    dr Tomislav Tomić
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 18.02.2017
Odgovorio: dr Marko Zlatanović

Pitanje broj #150994

Poštovani, 
prije 4 mjeseca mi se doslovno preko noći zamutio vid na jednom oku. Rađen mi je oct i dijagnosticirana centralna serozna retinopatija. Edem je bio dosta velik. Nedavno sam ponovno radio oct gdje se vidi da se edem skroz smanjio, vid mi se poboljšo ali je još uvijek dosta mutno. Dalje je preporučeno napraviti fag i fotokoagulaciju da bi spriječilo ponovno propuštanje tekućine. Pa me sad zanima vaše mišljenje da li je zaista potrebno ići na fotokoagulaciju s obzirom da je tekućina iz oka skoro pa nestala i da li će to spriječiti da se bolest ponovno pojavi? 
Hvala i svako dobro želim!

Poštovani,
centralna serozna horiroretinopatija je kao što ste već upoznati često recidivirajuća bolest. Moj savet je da uradite fluoresceinsku angiografiju i ukoliko je curenje van papilomakularne regije uradite fotokoagulaciju. Laser treba biti slabijeg itnenziteta kada se radi u makularnoj regiji. Kod recidivirajućih centralnih seroznih horioretinopatija, treba razmišljiti i o fotodinamskoj terapiju.
Znači, definitivni savet je da uradite fluoresceinsku angiografiju, i ukoliko je curenje van papilomakularne regije uradite laser.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 15.02.2017
Odgovorio: dr Marko Zlatanović

Pitanje broj #150941

Pri gledanju na daljinu, sa oba oka, slika je duplirana, iako pojedinačno, jednim ili drugim okom, vidim dobro na daljinu. Za čitanje koristim odgovarajuću dioptriju i to je u redu. Dupliranje je takvo da je istovremeno sa glavnim likom prisutna i ona pomerena slika kada se zatvori dominantno oko (u mom slučaju je to levo oko). Problem je u toj meri da prilikom prelaska ulice moram zažmuriti na desno oko, a kada vozim moram desno staklo na naočarima potpuno zatamniti. Da li postoji neki drugi način za rešenje ovakvog problema?

Poštovani,
da li ste imali neku hihušku itenrvenciju na oku do sad,kao što je operacija katarakte?
Ukoliko su slike duplirane kada gledate sa oba oka, onda se mahom radi o neurološkom problemu, a ukoliko su duple slike na jednom oku, uglavnm o oftalmološkom. U svakom slučaju, neophodan Vam je prvo pregled oftalmologa, a zatim ukoliko je potrebno, i neurologa. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 15.02.2017
Odgovorio: dr Marko Zlatanović

Pitanje broj #150952

Poštovani, konsultujem se sa vama, zbog nesvakidašnje situacije. Interesuje me savjet stručnjaka iz oblasti oftamologije. Naime, moja sestra je prije neki dan, uočila na fotografiji, na mom lijevom oku, neobičan, takoreći čudan odbljesak bijele boje, ne puno velik, kao u formi polumjeseca, ne baš u zjenici u sredini, malkice ispod. Zenica je crvena kao na lijevom oku, ali postoji taj blijedi srebrenkasti polumjesec, pri dnu zenice, upečatljiv. Pogledali smo mnoštvo slika, unazad tri-četiri godine, i uvijek na istom mjestu je evidentan taj odbljesak. Međutim, to samo na fotografijama, a ne uživo, i ne na slikama, niti na dnevnom svjetlu. Ona insistira da odem na pregled, jer je čitala da to može ukazivati na neke ozbiljne očne bolesti poput retinoblastoma, i da su ljudi na osnovu fotografija zaključivali da ta vrsta bolesti može biti u pitanju, i reagovali. Nisam imala traumu oka, nikakvu povredu, kratkovida sam, imam i astigmatizam. Već neko vrijeme osjećam da me nešto žulja i grebe u očima, i upečatjivo žmirkam, ali otorinolaringolog je rekao da je to od alergije. Prošle godine sam imala atipičan oblik infektivne mononukleoze. Negdje na internetu sam pročitala da neki virusi koji izazivaju istu mogu dovesti i do bjelkaste refleksije na oku. Još da napomenem da se ne vidi uživo, već na slici, i ne na dnevnom svjetlu. Zanima me da li imam razloga za zabrinutost, i koje preglede bih trebala da obavim?
Srdačan pozdrav!

Poštovana,
pažljivo sam pročitao Vaše pismo, ali nažalost, bez detlajnog pregleda očnog dna se ne mogu se izjasniti. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 12.02.2017
Odgovorio: dr Marko Zlatanović

Pitanje broj #149822

Poštovani, 
počela sam da nosim naočare zbog glavobolje i zamućemog vida kada gledam na daljinu. Dioptrija mi je mala, 0.25 i 0.5 na desnom oku. Zanima me da li je neophodno da stalno nosim naočare ili samo po potrebi, kada nešto čitam sa veće udaljenosti i ako me zaboli glava? 
Hvala unapred, pozdrav

Poštovana,
obzirom da se radi o izuzetno malim dioptrijama, možete ih nositi dok čitate, radite, pišete i vozite automobil, kako bi izbegli nepotrebne glavobolje.
U svakom slučaju, da bi Vam dao adekvatan odgoovr moram znati Vašu realnu refrakciju na široku zenicu, Vaše godine i vidnu oštrinu. 
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Bolesti oka | Odgovoreno: 12.02.2017
Odgovorio: dr Marko Zlatanović

Pitanje broj #150306

Poštovani, 
danas sam uradio kontrolu vida kod oftalmologa te pored isječka sa aparata na kojem mi je mjerio dioptriju, napisao je i svoje mišljenje tj. nalaz kojim preporučuje naočale. Nalaz kaže: -0,75, d. Cyl. Axix 92”, p. D. 64 -0, 75, d. Cyl. Axix 83”, p. D. 63 a na isječku sa aparata piše sledeće, slika se nalazi na linku: https://s29.postimg.org/tn74sp2fr/wp_20170111_18_16_26_pro_2.jpg oftalmolog mi je takođe provjerio vid i pomoću onih mehaničkih sočiva. Zašto se razlikuje na lijevom oku njegov nalaz od ispisa na isječku od aparata i da li je moguće izvršiti lasersku korekciju sa ovakvim stanjem oka, tj. navedenim parametrima? 
Hvala

Poštovani,
Obzirom da nisam dobio isečak keratorefraktometrije, verujem da Vam je Vaš oftalmolog proveravao ugao na kom su cilindri i stavio dioptriju koja vam je na pregledu odgovarala, zato postoji razlika.
Što se tiče skidanaj dioptrije, dioptrija koju ste naveli je izuzetno mala za lasersku korekciju. Dioptrija koju je moguće korigovati je veća od - 1,0. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 330 |  Sledeća»