Ocenite članak:
  • 41
(3.07 / 41)

Beličaste fleke na koži


beličaste-fleke-na-koži

Ne tako retka pojava malih beličastih ili sedefastih mrlja na koži ima više mogućih uzroka. Ponekad, mali deo kože biva mehanički iritiran ili zahvaćen ekcemom (zapaljenjem), što su stanja koja mogu dovesti do gubitka pigmenta u odnosu na okolnu, netaknutu kožu. To stanje je poznato kao bela pitirijaza (pityriasis alba). Ovo stanje naročito je često kod dece koja pate od alergija, astme ili ekcema. Lekari obično preporučuju hidratantne kreme i savetuju izbegavanje agresivnih i jako baznih sapuna koji suše kožu.

Drugi relativno čest uzrok belih mrlja na koži su površinske gljivične infekcije, tzv. tinea versicolor (pityriasis versicolor)

Ovo infektivno oboljenje zahvaćene delove kože obično čini svetlijim u odnosu na okolinu, ali ponekad ta prebojenost može biti i tamnija, naročito ako se usled češanja razvije otvrdnuće kože praćeno pojačanim kožnim crtežom (lihenifikacija). Lečenje ovog oboljenja podrazumeva primenu antigljivičnih krema i šampona.

Ukoliko se bele mrlje povećavaju ili se pojavljuju na različitim mestima po koži, neophodna je stručna konsultacija dermatologa, jer postoje i druga kožna oboljenja koja dovode do gubitka pigmenta, kao što su psorijaza ili vitiligo.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru