POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Alergijske reakcije i alergo testovi  (10)

Lekari saradnici

    dr Aleksandar Milićević
    biohemičar Aleksandra  Krstić
    biohemičar Anica Serafimović
    dr Vladan Milosevic
Pitanje iz oblasti Alergijske reakcije i alergo testovi | Odgovoreno: 21.05.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #152146

Poštovani, 
da li je moguće da osip koji sam dobila na licu može biti posledica ujeda pauka istog dana?

Poštovana,
reakcija je moguća istog dana i to možete proveriti laboratorijskim testovima. U slučaju potvrde da se radi o alergijskoj reakciji, preporuka je da lekove za ublažavanje simptoma uvek imate sa sobom.


Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Alergijske reakcije i alergo testovi | Odgovoreno: 09.05.2017
Odgovorio: dr Aleksandar Milićević

Pitanje broj #150655

Da li mogu izlečiti alergiju od pčela? 
Kada me ujede gušim se. 
Unapred hvala

Poštovani,
potrebno je da se javite internisti-alergologu. On će vam odrediti terapiju i preporučiti lekove u slučaju da se ubod pčele ponovi. Ukoliko se bavite pčelarstvom izbegavajte direktni kontakt sa pčelama dok ne obavite razgovor sa preporučenim specijalistom.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Alergijske reakcije i alergo testovi | Odgovoreno: 02.05.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #151944

Poštovai,
već duže vreme imam odredjene tegobe za koje nije ustanovljen uzrok, pa me zanima da li je moguće da patim od nekih alergija i kako to da utvrdim. 
Naime, vrlo često mi se dešava da se probudim sa natečenom resicom u grlu koja naleže na koren jezika i uporno me davi. Nekada to traje par dana, a nekada se povuče u toku jednog dana. Takodje, vrlo često mi natiču desni i nepce i javlaju se bolne afte svuda po usnoj duplji. 
U poslednje vreme sve to bude propraćeno, sa natečenom sluznicom nosa, peckanjem u nosu i grlu, kao i zatvaranjem grla te i sa jako otežanim disanjem. Bio sam kod orl specijaliste, kod stomatologa, maksilofacijalnog hirurga, hematologa, radio preglede, davao briseve na analizu, i sve je uglavnom bilo dobro, ali sve te tegobe se i dalje nastavljaju. Često desi da dok dobijem zakazan termin za orl te tegobe baš tada ne budu izražene kao inače. Lekar mi je napomenuo da se sretao sa sličnim slučajevima i da veruje da to može biti alergija na neki sastojak iz hrane. Konstantno pijem odredjene suplemente kako bi mi imuni sistem ojačao, ali oni ne utiču na poboljšanje ove vrste tegoba. 
Kako u mojoj oklini nema alergologa ni imunologa, zanima me koje bi analize bilo najoptimalnije da se urade? 
Da li uraditi intoleranciju na hranu i koji tip tog testa ili analizu na nutritivne i inhalatorne alergene? 
Takodje, zanima me da li postoji mogućnost alergije na B vitamine, jer sam primetio da kada god popijem kapsulu B kompleksa, skoro je neminovno da sutradan resica nateke, mada je sigurno da postoji još nešto što mi stvara ove probleme. Imam 28 godina, nisam pušač, ne konzumiram alkohol i trudim se da se što zdravije hranim. 
Hvala

Poštovani,
analiza koje se uobičajeno predlaže je određivanje nivoa ukupnih ige antitela, kao i testiranje na specifične nutritivne ili inhalacione alergene. Analize se rade iz uzorka venske krvi i bitno je da se deset dana pre uzorkovanja ne uzimaju lekovi iz grupe kortikosteroida i lekovi iz grupe antihistaminika, naravno uz dozvolu svog doktora. Moguće je odraditi testiranje i na određene vitamine B grupe, mada postoji mogućnost da se reakcija dešava i sa nekom od pomoćnih supstanci same kapsule. Moguće je proveriti i intoleranciju na hranu, gde se ispituje prisutnost igg specifičnih antitela na proteine određenih namirnica.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Alergijske reakcije i alergo testovi | Odgovoreno: 02.05.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #151780

Prije nekih mjesec i po pojavio mi se svrab sa crvenim sitnim osipom po koljenima, unutrasnjoj strani ruku i po laktovima. Dana 13/03 dobijam dijagnozu dermatologa: exanthema papulosum. Prvo mi je propisan tečni puder sa anestezijom, koji je samo ublažavao svrab. Nakon toga sam primila dvije injekcije (dexametazon i sinopen). Od toga mi je bilo bolje neka 3 dana i svrab se ponovo vratio. Napiminjem da je uvijek simetričan. Zadnjih dana me svrbe ruke - od šaka prema laktovima, unutrašnje strane butina, unutrašnje strane koljena, iznad dojki prema pazuhu i donji dio ledja. Ponekad od česanja se pojave sitni bijeli kružići koji se kasnije povuku a negdje ostane vrlo sitan osip. Svrab mi ublaže hladne obloge. Na zadnjoj kontroli su mi dali Afloderm mast, mazala sam ga jednom dnevno, ali nije bilo nikakvih poboljšanja. Ja sam inače dojilja, porodila sam se 12/2016. carskim rezom. Tri mjeseca sam pila Legofr sirup, i lekari su pretpostavljali da je osip od njega, ali ga ja ne pijem ga od 03/2017. a stanje se ne popravlja. 
Da li je potrebno uraditi dodatne pretrage i da li je možda moj slučaj za infektologa? 
Spremna sam i prekinuti dojenje na par dana. 
Unaprijed hvala

Poštovana,
predlažem Vam pregled imunologa koji bi detaljno analizirao Vaš problem.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Alergijske reakcije i alergo testovi | Odgovoreno: 22.04.2017
Odgovorio: biohemičar Aleksandra Krstić

Pitanje broj #151865

Poštovani, 
koji antibiotik smem da koristim pošto sam alergična na sinacilin, baktrim i eritromicin? Zubarka mi je preporučila klindamicin. Da li treba da se testiram pre toga i na taj lek i da li je moguće to obaviti u nekoj laboratoriji ili mora u Kliničkom Centru?

Poštovana,
ako do sada niste koristili lek klindamicin, ne može se znati kako će Vaš organizam odreagovati nakon upotrebe leka. Moguće je testiranje u nekim laboratorijama, ali tek nakon upotrebe leka, kako bi se potvrdila potencijalna alergijska reakcija i da je nju izazvala aktivna supstanca leka.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 |  Sledeća»