Ocenite:
  • 88
(3.8 / 88)

Akutni pankreatitis (zapaljenje pankreasa)

Akutni pankreatitis nastaje kada enzimi počinju da vrše autodigestiju pankreasa, odnosno razaranje ove žlezde. Bolest se uz adekvatnu terapiju sanira, a funkcija pankreasa posle izvesnog vremena vraća u normalu. Incidenca pankreatitisa se razlikuje u različitim zemljama. U SAD uglavnom zavisi od konzumiranja alkoholnih pića, a u Engleskoj od postojanja kamenčića u žučnim putevima i samoj žučnoj kesi.

Uzroci nastanka bolesti

Za nastanak  akutnog pankreatitisa mogu biti odgovorni mnogi faktori, poput, konzumacije alkoholnih pića, bolesti žučnih puteva, postoperativna stanja, metabolički poremećaji, infekcije; pankreatitis izazvan lekovima. Mehanizmi kojima različiti faktori započinju zapaljenje pankreasa nisu identifikovani.

Klinička slika

Abdominalni bol je glavni simptom akutnog pankreatitisa. Bol je oštar po intenzitetu, stalan i širi se u vidu pojasa. Bol je često intenzivniji u ležećem položaju i bolesnicima je lakše kada sede i pognu se napred. Osim toga vrlo često se javljaju muka, povraćanje, nadutost trbuha, slabost, znojenje, uznemirenost. Bol se može pogoršati nakon uzimanja alkohola može se pogoršati kada se jede ili pije naročito masna hrana ili hrana sa visokim sadržajem masti. Tada se javlja  u roku od nekoliko minuta nakon obroka.

Laboratorijski nalaz

Dijagnoza akutnog pankreatitisa se najčešće postavlja na osnovu vrednosti amilaze u krvi. Vrednost serumske amilaze tri puta veća od normalne praktično potvrđuje dijagnozu.

Lečenje

Kod većine bolesnika bolest brzo prolazi, obično posle 3 - 7 dana nakon što je započeta terapija. Lečenje se sastoji pre svega na unosu velike količine tečnosti u organizam, ublažavanje boli uz pomoć lekova protiv bolova i sprečavanje unosa hrane i tečnosti na usta čime se ograničava aktivnost gušterače. Dijeta se počinje 3 - 6 dana od bolesti.  Bolesnik sa teškim oblikom pankreatitisa obično zahteva davanje velikih količina tečnosti i posebnu pažnju, zbog mogućih teških komplikacija.

Prognoza

Kod većine bolesnika simptomi se povlače u roku od 7 dana, ali u nekim slučajevima se razvijaju komplikacije koje mogu ugroziti život pacijenta. Akutni napadi upale mogu se ponovno javiti.

Prevencija

Lekari savetuju higijensko - dijetetski režim uz povećan unos voća i povrća i namirnica ne životinjskog porekla. Takođe se savetuje i prestanak konzumacije alkohilnih pića.

 Komentari: 6 | Pogledajte komentare Pošaljite komentar
 

Bolesti koje počinju slovom:


Pretraga po ključnoj reči:


  

Kategorije bolesti

Bolesti sistema za varenje (Gastroenterologija)