Ocenite članak:
  • 47
(2.83 / 47)

„Teške noge“


„teške-noge“

Naše noge ne vole letnju vrućinu. Ali, da li su zimi dovoljno zaštićene? Ne baš, jer hladnoća donosi druge faktore rizika!

Zimi, noge imaju mnogo neprijatelja...

Najpre su tu kola u kojima dugo sedimo, zaglavljeni u svakodnevnim gužvama, sa uključenim grejanjem (jer nam je hladno!). Savet: isključite donju ventilaciju - treba da grejete vetrobransko staklo, a ne svoje listove! A u gradskom prevozu? Ni tu nije ništa bolje. Što se tiče srećnika koji su uspeli da sednu, jako grejanje ispod sedišta nemilice im duva u noge. Da ne pominjemo kišu zbog koje moramo da nosimo čizme: meka koža greje i širi vene, a moderan i elegantan oblik steže listove tako da se krv penje.

Nekada su problemi sa nogama bili „rezervisani“ za bake, a danas ih imaju i majke i ćerke! Zašto? Razlozi nisu poznati, ali se zna da od higijene života mnogo zavisi. To je dobro, jer na to možemo da utičemo.

Ishrana

Da bi vam vene bile u dobrom stanju, morate se boriti protiv zatvora, hemoroida i zadržavanja vode u organizmu. U tome će vam pomoći i neke namirnice. Na primer, crveno bobičasto voće (maline, ribizle, borovnice...) puno je vitamina PP (ili B3), koji sprečava zadržavanje tečnosti. Druge supstance koje povoljno utiču na zid vena su: vitamin E (biljna ulja), vitamin C (peršun, agrumi, jagode i mnoge vrste voća), betakaroten (voće i povrće narandžaste boje), cink, selen... Da biste izbacili toksine iz organizma, pijte vodu. Nemojte izbegavati vodu zbog osećaja nadutosti koji se ponekad javlja. S druge strane, izbegavajte alkohol jer širi vene.

Kupka

Ako volite uveče da se opustite u blagoj kupki, vodite računa da ona bude mlaka i uvek na kraju istuširajte noge hladnom vodom. Izbegavajte jutarnju toplu kupku koja širi vene, a posle koje sledi celodnevno sedenje u kancelariji i stajanje u prevozu, pa još u uskim čizmama... Katastrofa!

Kancelarija

Dugo sedenje još i nije tako strašno, sve dok ne prekrstite noge! Da biste ih malo opustili, radite sledeće vežbice. Ustanite s vremena na vreme i prošetajte se. Skinite cipele i kotrljajte stopalima tenisku lopticu – izuzetno je prijatno i opuštajuće, a i cirkulacija je bolja. Držite loptu kolenima i stiskajte je što jače možete – jačanjem butnih mišića pospešuje se drenaža.

Krevet

Ako vam noge otiču, pre spavanja podignite podnožje vašeg kreveta. Pazite: kreveta, ne dušeka (da se ne biste probudili sa bolovima i u nogama i u leđima!). Izbegavajte da stavljate jastuk ispod nogu, jer ćete zaspati u neugodnom položaju.

Sport

Fizička aktivnost je dobra za noge. Mnogi sportovi (hodanje, plivanje, planinarenje, skijanje, ples, gimnastika, vožnja bicikla) jačaju mišiće nogu i utiču na stanje vena. Ako se odlučite, na primer, za tenis ili džoging, naš savet je da ne štedite na obući koja, ipak, mora biti dobrog kvaliteta.

Štikle

Hodanje u cipelama sa visokom štiklom pogubno deluje da stopala, a krv se penje u listove. Idealno bi bilo nositi ravnu obuću. Ukoliko vam to ne odgovara, odlučite se za štiklu umerene visine (3-4 cm). Neki put možete obući i cipele sa visokom štiklom, ali ne preterujte.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru